Йоанис Александров официално e първият български бейзболист, подписал с клуб от Висшата лига на САЩ и Канада (МЛБ), информира БТА.

17-годишният кетчер и аутфилдер на шампиона "София Блус" сключи 6-годишен договор "Чикаго Къбс", след като в наддаването за правата му през последните месеци се включиха редица от топотборите в Мейджър лийг, сред които "Чикаго Уайт Сокс", "Бостън Ред Сокс" и "Вашингтон Нешънълс", съобщиха от Българската федерация по бейзбол и софтбол.

Йоанис прикова вниманието на скаути от цяла Америка още по време на двудневен тренировъчен лагер в Маями в началото на ноември. Вече четири месеца той живее и тренира във Флорида в академията на Карлос Кастийо - бивш питчер от МЛБ, носил екипите на "Уайт Сокс" и "Ред Сокс" в края на 90-те години и началото на новия век.

Със съдействието на промоутърската компания "Пърфект Гейм", организирала пробите миналата есен, Йоанис има и личен мениджър в лицето на Майкъл Молини - един от най-реномираните бейзболни агенти в Северна Америка.

Тийнейджърът от София заминава днес от Маями за Меса, Аризона, където ще премине последни функционални изследвания и ще финализира сделката с "Къбс". След това българинът ще се включи в пролетните тренировки на "мечетата", които се готвят за откриването на новия сезон в МЛБ на 7 април.

В края на предсезонната подготовка треньорският екип ще прецени в кое подразделение на клуба в по-ниските дивизии да изпрати българина, за да започне да трупа опит.

"Чикаго Къбс" е един от най-старите бейзболни отбори в САЩ. Основан през 1876 г., легендарният клуб е трикратен шампион на МЛБ (1907, 1908, 2016 г.) и още осем пъти финалист в Световните серии (1906, 1910, 1918, 1929, 1932, 1935, 1938, 1945 г.). Системата на "мечетата" в Младежката лига включва общо седем филиала.

Очаква се Йоанис Александров да започне в новобранския отбор от Аризона, базиран в Меса.

Йоанис Александров е роден на 29 юли 2004 г. в София, висок е 193 см и тежи 104 кг. Произхожда от спортно семейство с родители лекоатлети, бивши балкански шампиони - баща му Асен е десетобоец, а майка му Светлана е хърделистка. Благодарение на работата на родителите след края на състезателните им кариери, Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където живеят между 2005 и 2019 г.

В римското предградие Нетуно - меката на бейзбола в Европа, той се запалва по американската игра и започва да тренира, а след прибирането си в България продължава да усъвършенства таланта си.