"Гледам с недоумение, така както гледат и българските граждани. Само три дни след като пое властта, служебното правителство постави рекорд за възбуждане на гражданско недоволство. Вече има протести срещу възобновяване на договорните отношения с "Газпром"."

Такава оценка даде бившият министър на иновациите и растежа и част от ръководството на "Продължаваме промяната" - Даниел Лорер в коментар за Нова тв относно провелите се вчера два протеста под прозорците на президентството. Хората недоволстваха срещу възможността служебният кабинет на Румен Радев да сключи дългосрочен договор с Москва за газовите доставки, както и заради поредното забавяне в пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

Лорер намекна и че очаква още гражданско недоволство срещу кабинета на Радев.

Според него създаването на кризисния щаб за газа, обявен в първия ден на новия кабинет, е излишно.

"Необходимо е чрез пазарни механизми да се търсят решения на газовата криза, а не да се създава чувство, че има недостиг, какъвто няма. Просто трябва да се работи концентрирано тези седем танкера да бъдат вкарани в нашата мрежа", посочи бившият министър. И призова правителството на Гълъб Донев "да не се причислява към тези, които не искат диверсификация", както и да не се всяват страх и паника. 

"Следващите два месеца на това служебното правителство на Румен Радев ще бъдат ясна илюстрация за това как президентът иска да ръководи страната", смята Лорер. - "Първите 3 дни от тяхното управление повдигат огромна въпросителна за това какви са истинските им цели за този период", допълни той в отговор на въпрос защо има разрив между ПП и Радев. 

Рокадите в ръководството на НАП и Агенция "Митници" Лорер коментира като опит за контрол върху паричните потоци и подчерта, че управлението е оставило финансово стабилна държава.

Ще се яви ли ПП на изборите в коалиция с "Демократична България", предстои да бъде решено на Национален съвет на формацията, потвърди Лорер.