Латвийската състезателката по художествена гимнастика Елисавета Полстяная получи забрана да се състезава за националния тим на страната заради нежеланието да се откаже от руското си гражданство.

Поради тази причина гимнастичката отпада от състава на Латвия за предстоящото Световно първенство в София, съобщи агенция ТАСС, предава БТА.

„Имам двойно гражданство. Родена съм в Латвия, но съм живяла и тренирала в Русия. От 2018 година съм и гражданин на Латвия, и от същата година играя за националния отбор. Но във връзка със събитията, които сега се случват, през февруари ми беше поставено условие да спра да тренирам в Русия и от март се подготвям в Латвия“, разказа състезателката.

„През юли пътувах до Москва за няколко дни, а преди седмица се върнах в Латвия, за да започна подготовка за Световното първенство. Когато пристигнах, Латвийският олимпийски комитет ми постави конкретно условие или да се откажа от руското гражданство, или повече няма да мога да представям Латвия на международни състезания, тъй като имам паспорт на руски гражданин“, добави тя.

„Не мога да направя избор, защото имам семейство и приятели в Русия. Отказът от руско гражданство е невъзможен за мен. Много съжалявам, защото според мен направих много за Латвия“, посочи още 19-годишната Елисавета Полстяная.