Италия е като в тежък махмурлук след снощната загуба от Северна Македония с 0:1 в бараж за Мондиал 2022. Поражението, дошло с гол в 92-ата минута на Александър Трайковски на стадиона в Палермо, означаваше отпадане.

И неучастие на второ поредно Световно, което още повече утежнява положението. А през миналото лято “скуадра адзура” спечели Европейското и мечтаеше за златен дубъл в Катар.

“Noooooooooo” (“Неееееее”, бел. ред.) е голямото заглавие на “Туто Спорт”, илюстрирано със снимка на която се вижда как Джорджо Киелини опитва да утеши вратаря Джанлуиджи Донарума.

“Не сме на Световното”, лаконичен е “Гадзета дело спорт”.

“Към ада”, обобщава пък настроението “Кориере дело спорт”.

В изявленията на играчи, треньори и анализатори често се споменават думи като “бедствие”, “трагедия”, “катастрофа”, а някои определят резултата като “най-лошият в историята на италианския футбол”.

Предрича се, че селекционерът Роберто Манчини ще бъде освободен, макар бе той отказа да говори за бъдещето си на брифинга. Само заяви, че е рано да се говори за оставка, трябвало емоциите да поутихнат.

Асът Жоржиньо пое вината върху себе си заради две пропуснати дузпи - в мачовете с Швейцария в групата, завършили наравно. 

“Ще ме преследват до края на живота ми”, рече халфът. 

Особено натежа тази в решителния сблъсък между двата тима в Рим миналата есен, когато при 1:1 играчът на “Челси” не уцели вратата.

Двата фаворита спечелиха мачовете си извън преките, но с едно изключение - “адзурите” не успяха да преодолеят България (1:1) на своя земя. Това също продължава да се отчита като голям гаф, имайки предвид и ниската класа на нашия тим.

А в Северна Македония не спират за празнуват. Във вторник тимът гостува на Португалия и ще опита да препъне още един гранд и да запише първо участие на Световно, след като дебютира на Европейско миналото лято.

Клаксони, радостни скандирания по улиците и центъра на Скопие, безброй публикации в социалните мрежи и медиите - така ликуват в съседката ни.

„Нашите футболни герои вече написаха историята на македонския футбол, една крачка по-близо до Катар, ние сме благодарни за радостта, която ни дарявате", написа президентът Стево Пендаровски.

„Каква сензация! Браво, момчета, браво! Вие сте истински герои, тази вечер показахте какво означава борба, желание, постоянство!", добави премиерът Димитър Ковачевски в профила си във Фейсбук. Той проследи мача в Брюксел в компанията на министъра на външните работи Буяр Османи, вицепремиера Боян Маричич и посланик Агнеса Руси.