От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изразиха загриженост от обстрела на Запорожката АЕЦ. От там заявиха, че съществува реален риск от ядрена катастрофа.

Това се казва в изявление на генералния директор на агенцията Рафаел Гроси.

"Изключително съм обезпокоен от обстрела на най-голмата в Европа атомна електроцентрала, който създава реален риск от ядрена катастрофа, която може да застраши здравето на населението и на увреди околната среда в Украйна и извън нейните граници", каза Гроси.

И допълчва, че всяка военна активност около обекта е равносилна на игра с огъня с потенциални катастрофални последствия.

"Решително призовавам всички стрнаи да проявят максимална сдържаност в близост до този важен ядрен обект с неговите 6 реактора", каза още Гроси.

Той е готов да оглави мисия от експерти по безпоасност. Според него тези експерти могат да направят важни проверки в Запорожката АЕЦ. Гроси призна, че тази мисия още не се е случила, но заяви, че ще продължи да полага усилия за нея.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в понеделник международните инспектори да получат достъп до атомната централа в Запорожие, след като Украйна и Русия си размениха обвинения за обстрела на най-голямата атомна централа в Европа през уикенда, предаде Ройтерс.

„Всяко нападение срещу ядрена централа е нещо самоубийствено“, каза Гутериш на пресконференция в Япония, където присъства на церемонията в памет на загиналигте ядрениите бомбардировка на Хирошима на 6 август и на Нагасаки на 9 август 1945 г.

Украйна каза, че подновеният руски обстрел в събота е повредил три сензора за радиация и е ранил работник в електроцентралата в Запорожие, второ попадение в обекта в два последователни дни.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на „ядрен терор“, което изисква повече международни санкции, този път - срещу ядрения сектор на Москва.

„Няма такава държава в света, която да се чувства в безопасност, когато терористична държава стреля по ядрена централа“, каза Зеленски в телевизионно обръщение в неделя.

Руските сили превзеха централата в Югоизточна Украйна в началото на март, но тя все още се управлява от украински техници.

Руските окупационни власти в района казаха, че украинските сили са ударили обекта с ракетна установка за залпов огън, като са нанесли щети на административни сгради и район близо до склад. Руското посолство във Вашингтон също публикува изявление, описващо щетите.

„На 5 август украинските националисти нанесоха артилерийски удар по територията на посочения обект. В резултат на обстрела бяха повредени два високоволтови електропровода и водопровод. Само благодарение на ефективните и навременни действия на руските военни при покриването на ядреното енергийно съоръжение критичната му инфраструктура не е засегната“, казаха от посолството.

Ройтерс не е могла да потвърди версията на нито една от страните.

Събитията на площадката в Запорожие - където Киев твърди, че Русия е ударила електропровод в петък - разтревожиха света.

Гутериш каза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) има нужда от достъп до централата.

„Ние напълно подкрепяме МААЕ във всичките ѝ усилия във връзка със създаването на условия за стабилизиране на централата“, каза Гутериш.