Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е получил сърдечен удар, твърди съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, цитиран от Нова телевизия.

Министерството на отбраната в Москва обаче публикува видеозапис днес, на който се вижда Шойгу, предаде "Ройтерс".

В последните дни направи впечатление, че Шойгу не се изявява публично - от 11 март всъщност. Появи се за кратко във видеоклип, пуснат от екипа на Владимир Путин, но не бе ясно кога е заснет.

"Инфарктът на Шойгу е станал след тежкото обвинение от страна на Путин за пълния провал на инвазията в Украйна", написа Геращенко във Фейсбук. 

Според него в момента Шойгу се възстановява в болница.

По-рано руските власти съобщиха за здравословни "сърдечни проблеми" на Шойгу, без да конкретизират.

По време на брифинг на 24 март пък говорителят на президентството Дмитрий Песков представи ново обяснение:

"Министърът на отбраната има много, много грижи. В момента протича специална военна операция. Разбира се, не е сега времето за медийни изяви".

Участие в заседание днес

Сергей Шойгу участва във военно заседание за обсъждане на оръжейни доставки, става ясно от видеозапис, публикуван днес от ръководеното от него министерство, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е първата публична изява на Шойгу от повече от две седмици.

В публикувания в социалните медии видеозапис министърът казва, че е обсъдил с министерството на финансите въпроси, свързани с военния бюджет и отбранителните поръчки.

"Продължаваме предсрочната доставка на оръжие и оборудване чрез кредити. Наш приоритет са далекобойните високоточни оръжия, самолетното оборудване и поддръжката на готовността на стратегическите ядрени сили", каза той.

На срещата присъстваха редица висши армейски служители, включително началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, който също скоро не се беше появявал публично. Шойгу беше забелязан във видеозапис на среща на президента Владимир Путин и руския Съвет за сигурност в четвъртък, но тогава той не взе думата.