Москва ускорява подготовката за "референдуми" за присъединяване към Русия на окупираните от нея територии в Южна Украйна, съобщава украинският сайт НВ.

Според информацията сега Кремъл предвижда седемдневно гласуване от домовете на жителите на Херсонска област, докато преди се предвиждаше гласуване в един ден - 11 септември.

Нищо няма да спре руски окупационни войски да "посещават" украинците в тези територии по домовете им, за да ги "убедят" да гласуват за присъединяване към Русия.

В същото време украинските сили продължават офанзивата си в Херсонска област, която граничи с Крим и може да стане техен плацдарм, за атака с цел освобождаване на полуострова, който Русия окупира през март 2014 г.

Зеленски: Ако има референдуми, няма да има преговори

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна, не може да има преговори с Украйна или с международните ѝ съюзници, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако окупаторите продължат по пътя на организирането на псевдореферендуми, ще си затворят всеки шанс за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито руската страна очевидно ще се нуждае в някакъв момент", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Руските сили и сепаратистките им съюзници вече контролират обширни територии в Източна и Южна Украйна. Зеленски подчерта, че Киев се придържа към позицията си, че няма да отстъпи никаква територия на Русия.

"Няма да отстъпим нищо от това, което е наше", заяви украинският президент.

Представители на Русия и Украйна проведоха няколко кръга на преговори скоро след началото на руското нашествие, но на тях не беше постигнат особен прогрес. От март не са провеждани нови преговори, като всяка от страните обвинява другата за спирането им, припомня Ройтерс.

В ранните часове на днешния ден с високоточни американски ракети "Хаймарс" украинските войски са нанесли удар по пунктове на временна дислокация на руските сили в промишлени зони на различни райони на Мелитопол, съобщи в Телеграм кметът на града Иван Фьодоров. 

По предварителни данни е унищожено значително количество бойна техника и са убити над 100 руски войници, са казва в съобщението.

Украинските военни са нанесли и нови удари по Антоновския и Каховския мост в Херсонска област, а също така са атакували бази на противника.

За това съобщи в телевизионно интервю началничката на обединения координационен пресцентър на силите на украинската отбрана Наталия Гуменюк.

"Отработен е същият огневи контрол, който установихме от няколко денонощия в това направление. Той дава своите резултати, той има попадения - достатъчно сериозни - както по Антоновски, така и по Каховския мост", отбеляза тя.

Двата моста над река Днепър са ключови за снабдяването на руската военна групировка в Херсонска област, която Украйна се стреми да изолира.

Гуменюк също разказа за унищожаване на бази с боеприпаси на противника в Южна Украйна. Тя добави, че там има "достатъчно мощно" съпротивително движение. Украинските партизани и попаденията на украинската артилерия съществено подкопават моралното състояние и боеспособността на руските войски, каза тя.