Сигурно имате wifi рутер и безжична мрежа вкъщи, но дали сте доволни от скоростта на достъп до интернет? Ето 10 прости съвета от сайта vox.com, с които може да направите връзката по-добра.

1. Поставете рутера в центъра на жилището. Той изпраща сигнали във всички посоки, така че ако е в ъгъл или до прозорец, губите сериозна част от сигнала. Кабелите са евтини, така че винаги може да го преместите.

2. Не слагайте рутера на пода, а поне на височина от половин метър, най добре на маса или лавица.

3. Без значение къде е рутерът, сигналът е най-силен в стаята, където се намира. Затова го поставете там, където най-често използвате за достъп до интернет.

4. Разчистете пътя на сигнала. Сигналът се поглъща от много материали и предмети, така че не го скривайте в шкаф или между мебели и стена. Направете проста проверка – ако имате пряка видимост към устройството от различни ъгли, значи разположението му е добро.

5. Дръжте рутера далеч от друга електроника. Всякакъв вид радио и микровълни пречат на сигнала – телевизори, микровълнови печки, безжични телефони и т. н. Затова не е добро решение да го слагате близо до телевизора. Металът и водата – например аквариуми, блокират сигнала.

6. Изправете антените. Сигналът се разпространява перпендикулярно на тях. Ако сте в къща и искате по-равномерен достъп до всички етажи, направете обратното – разтеглете ги настрани.

7. Измерете силата на сигнала. Има много приложения като Cloudcheck или Wi-Fi Analytics, с които може да измерите силата на сигнала в различните части на жилището. Така може да намерите по-добро място за разполагане на устройството.

8. Конфигурирайте софтуера. Необходим ви е специален IP адрес, както и потребителско име и парола, с които да влезете в софтуера за управление на рутера през компютър или смартфон. Тези данни ще намерите на долната страна на рутера, в упътването му, или в интернет. Обикновено адресите и паролите за рутери от една марка са идентични.

В менюто може да смените канала, ако се окаже, че много от рутерите на съседите са на същата честота. За някои модели е възможно и обновяване на софтуера, което оптимизира работата.

9. Обадете се на доставчика на интернет. Направете тест на скоростта за достъп през безжична мрежа и като свържете рутера с кабел към компютъра. Отговарят ли на това, за което плащате? Ако скоростта е по-ниска, може да има някакъв проблем при доставчика.

10. Купете нова техника. Ако никой от горепосочените съвети не помогне и рутерът ви е на няколко години, сменете устройството. Някои модели дават възможност за подмяна на антената с по-мощна. Имате възможност да купите и допълнително устройство – рипитър, с което да разширите обхвата на вашата мрежа и да направите разпределението на сигнала по-равномерно.