Германският съюз на наемателите предупреди днес, че хиляди германци няма да са в състояние да платят новите високи сметки за отопление през зимата. Съюзът призова да се направят промени в закона и да се дава възможност сметките да се изплащат на части.

Засегнати от високите цени на енергията в Германия ще са около една трета от хората с най-ниски доходи, които обаче получават малко над границата на бедност и затова не са включени в социалните услуги на държавата, заяви президентът на Германския съюз на наемателите Лукас Зибенкотен.

За да бъдат облекчени, той призова за сериозна реформа в социалните помощи и по-добра защита от прекратяване на договор при неплатени сметки. „Трябва значително да се повиши границата, под която всеки може да кандидатства за помощи за наем. Тя трябва да е 5000 евро нето на семейство“, смята Зибенкотен.

Освен това той предлага и вдигането на наема да е обвързано със саниране на сградата, което да намалява сметките за отопление. Наематели, които не могат да си плащат високите сметки за енергия, трябва да получат възможност да ги разсрочат за плащане в срок от две години.