Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призна днес, че разузнаването на страната му незаконно е подслушвало мобилния телефон на лидера на опозиционната партия ПАСОК-КИНАЛ Никос Андрулакис.

Важността на случая беше подчертана от факта, че Мицотакис направи специално изявление по него.

Той каза, че подслушването е било законно и разрешено от прокурор, но политически недопустимо и той не би го позволил, ако е знаел за него.

"Националната разузнавателна служба подцени политическото измерение на случая", каза в обръщението си Мицотакис. "Формално действието беше адекватно, но политически неприемливо. Не трябваше да се случва, причинявайки пукнатини в доверието на гражданите в службите за национална сигурност“.

Той добави, че в гръцката демокрация "няма място за сенки".

Мицотакис обяви, че е отстранил от постовете им шефа на разузнаването Панайотис Контолеон и шефа на кабинета си Григорис Димитриадис, който е и племенник на премиера.

Мобилният телефон на Андрулакис е бил подслушван в продължение на три месеца от септември 2021 г. , докато той още е бил евродерпутат, каза Мицотакис. Подслушването е било прекратено автоматично съгласно нормативните разпоредби, когато след това Андрулакис е бил избран за лидер на ПАСОК-КИНАЛ (Общогръцко социалистическо движение - Движение за промяна).

Най-голямата партия в Гърция до 2009 г., ПАСОК загуби почти изцяло електоралната си подкрепа по време на дълговата криза 2010-2015 г. Приемницата ѝ КИНАЛ с тогавашната ѝ лидерка Фофи Генимата спечели 8,1% от гласовете или 22 места в 300-членния гръцки парламент, на изборите от 2019 г., на които победи дясноцентристката "Нова демокрация" на Мицотакис. Андрулакис смени Генимата като партиен лидер през октомври 2021 г.