Джордж Георгиус ли е и Георгиус Джордж ли е? Това е основният въпрос, който тревожи българските власти в последните дни и именно заради него, както изглежда, чисто техническата част по пълното пускане в търговска експлоатация на интерконекторната газова връзка между страната ни и Гърция може да се забави. 

Тази тръба е критична за доставките на природен газ за България в следващите месеци и изглежда като единствената възможност да се осигурят сигурни количества за топлофикациите и да се намали цената в микса. По нея България ще получава 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан. Те и в момента реално се получават, но част от тях са на по-висока от договорената цена, защото минават през друга входна точка и се плащат по спотовите цени на борсата. Надеждата на всички бе, че експлоатацията на интерконектора можеше да започне от първи септември и това да гарантира пълните количества на ниска цена, а оттам - и намаляване на общата цена за клиентите на "Булгаргаз". 

Днес това изглежда все по-съмнително, макар служебното правителство да се кълне, че прави всичко по силите си да не забавя допълнително проекта. През миналата седмица обаче, получихме достатъчно основания да се съмняваме в това. 

Какъв е проблемът? 

Скандалът гръмна още в петък, когато изданието "Капитал" сигнализира, че служебният министър на енергетиката Росен Христов е подписал документи, с които саботира стартирането на работата на проекта. Става дума за спиране на едно от последните изисквания на властите преди края на подгототовката - трябва да се промени структурата на дружеството оператор на връзката "ICGB". В него България е акционер и според новите правила дружеството трябваше да има двустепенна управленска структура, да има свой надзорен и управителен съвет. 

На 22 юли правителството на Петков, в лицето на министър Александър Николов, одобрява промените. Самата компания още същия ден приема новите правила и избира Надзорен съвет. Кандидатурите поемат към КЕВР за окончателно одобрение. 

Идва обаче началото на август и се оказва, че новата власт намира проблем. Един от новите директори се казва Георгиус Сатлас. Регулаторите са одобрили името му обаче под формата на Джордж, каквото би било Георгиус на английски. Към агенцията по вписванията обаче е подаден като Георгиус. На трети август, ден след като поема поста, новият министър на енергетиката Росен Христов подписва протоколно решение, с което отменя решението на Николов от 22 юли, заради този пробем. По-точно - отменя решението за одобряването на Надзорния съвет на компанията. 

Това действие обаче на практика означава и отмяна на назначаването на всички по веригата, включително и на представителите на гръцката страна. 

И сега идват другите - политическите - проблеми. От Министерството на енергетиката казват, че Христов не е подписвал протоколно решение за отмяна на решението от 22 юли и че спирането на проекта е по искане на Търговския регистър. 

"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство", се посочва в позицията на министерството."

Само че Търговският регистър го прави по-късно от МЕ. Освен това се оказва, че протоколно решение, въпреки отричането на МЕ, има. То бе публикувано от "Капитал" и BIRD, а Клуб Z успя да потвърди съществуването му от свои източници. 

Въпреки това, от МЕ с новото си ръководство твърдят, че не саботират връзката и че правят всичко възможно тя да заработи възможно най-бързо. 

Основният риск обаче е налице - ако не се спазят сроковете по промяната на структурата и одобрението на Надзорния съвет, може издаденият през юли сертификат да изтече. На практика това означава, че "ICGB" ще се окаже в невъзможност да оперира газопровода. 

Новото

В понеделник отношение по темата взе и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, който добави и нов проблемен нюанс в ситуацията. По думите му, забавяне е установено и "безспорно има недовършени строително-монтажни работи". Това е донякъде изненадваща констатация, защото сме смяташе, че по проекта остават единствено документни дейности, но не и строителни. 

Освен това имало установени възражения от пожарната, от "Напоителни системи, включително и от министерството на околната среда и водите. 

Иван Шишков обяви, че правителството е решило да раздели довършването на работата на два етапа, така че да се отделят спешните дейности - тези, без които тръбата няма как да заработи, и тези, които са по-скоро косвени за съществената експлоатация. Министърът обясни, че така държавата щяла да спечели два-три месеца, което отново е шокиращо. 

Регионалното министерство поискало от инвеститорите и подробен график на предстоящите дейности. Официалното обещание на властите е, че цялата държава ще направи всичко възможно да помогне за бързото заработване на връзката. 

"Разчитаме обектът да бъде въведен в експлоатация възможно най-бързо. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качеството за довършване на първия етап. Не мога да кажа доколко държавата е виновна или не, и доколкото е упражняван контрол, но не искам да гледам назад", подчерта отново Шишков. 

Какво ще стане без интерконектора? 

Проблем и то голям. България ще продължи най-вероятно да получава цялото количество природен газ от Азербайджан, но по-голямата част от него - около 70%, ще бъде на много по-висока от договорената цена. 

По принцип, както обяснихме, по тръбата трябва да идва около 1/3 от годишното потребление на страната. Тя ще гарантира поне работата на топлофикациите, които, ако не бъдат заредени за зимата, има опасност да накарат хората да се топлят на ток. Това обаче може да срине електропреносната мрежа. Все пак такъв вариант изглежда, към момента, невъзможен. 

Важното е, че работата в пълен капацитет на тръбата може да намали цената, която "Булгаргаз" ще поиска за септември или октомври.