Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна съобщи, че ядрен обект в Харкив отново е бил мишена на руски обстрел и че заради боевете е невъзможно да се направи оценка на щетите, съобщи Асошиейтед прес.

Обектът, предназначен за изследвания и производство на радиоизотопи за медицински и промишлени нужди, се намира в Харкивския физико-технологичен институт. И преди украинските власти са съобщавали, че той е попадал под обстрел, но не е имало изтичане на радиация.

В същото време самото руско военно министерство съобщи, че Русия е ударила военни цели в Лвов. Според тях, са унищожени с далекобойни ракети склад за гориво на украинските сили близо до Лвов и е използвала крилати ракети срещу завод в града, в който се ремонтирали противовъздушни системи, радарни станции и прицелни устройства за танкове, съобщи министерството.

Лондон: Руските сили се изтеглят за битка край Донбас

Руските въоръжени сили изглежда се опитват да обкръжат украинските сили, които се сражават в сепаратистките региони в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на британското министерство на отбраната. Руските сили напредват в южна посока от района около Харкив и в северна посока от Мариупол, се казва в прессъобщение на министерството от тази сутрин.

Фронтовите линии в Северна Украйна остават "до голяма степен статични" и украински контраатаки пречат на руските сили да се реорганизират, твърди ведомството. Министерството съобщи снощи, че Русия продължава да нанася удари по цели в цяла Украйна, като много от тях се намират в гъсто населени райони. Русия разчита на далекобойни ракети, изстрелвани от собствената ѝ територия, за да снижи риска за авиацията си от украински зенитен огън. По оценка на британското министерство на обраната обаче ограничените запаси от тези оръжия ще принудят Русия да използва по-малко усъвършенствани ракети или да поеме по-голям риск за военновъздушните си сили.