Интерконекторът Гърция-България е възможно да не заработи през октомври. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което се обсъжда доклад относно заявление от обществения доставчик за утвърждаване на цена за август, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

По думите на Йоцов дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват "съпоставки и проверки", тоест от "СОКАР" могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

"Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира", изтъкна Йоцов. Той се надява от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

"Булгаргаз" предложи окончателно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас или с 60,01 процента по-висока от действащата за юли (186,17 лева за мегаватчас). Преди това общественият доставчик подаде заявление до КЕВР, в което се предлагаше синьото гориво да се продава за 286,84 лева за мегаватчас или поскъпване от малко над 54 процента. От компанията обаче актуализираха заявлението си малко по-късно, позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

КЕВР ще се произнесе окончателно каква ще бъде цената на природния газ за този месец на 12 август, обяви председателят на регулатора Иван Иванов.

БТА