Русия заяви, че преустановява американските инспекции на място, изисквани съгласно договора за намаляване на стратегическите ядрени оръжия със Съединените щати, посочвайки западните санкции и инфекциите с COVID-19, съобщи АФП.

Руското външно министерство каза, че съоръженията, които са обект на инспекции съгласно Новия договор СТАРТ, ще бъдат "временно" освободени от такива инспекции.

Съобщението идва в момент, когато връзките между Москва и Вашингтон се разпадат заради руското нахлуване в Украйна и произтичащите от това западни санкции. 

Новият СТАРТ е последният останал пакт за намаляване на оръжията между бившите съперници от Студената война и ограничава броя на ядрените бойни глави, които могат да бъдат разположени от Москва и Вашингтон, до 1550.

„Сега Русия е принудена да прибегне до тази мярка в резултат на постоянното желание на Вашингтон косвено да постигне рестартиране на инспекциите при условия, които не отчитат съществуващите реалности“, се казва в изявление на външното министерство.

Москва също обвини Вашингтон, че се стреми да „създаде едностранни предимства“ и да лиши Русия от „правото да извършва инспекции на американска територия“.

В изявлението се посочва, че за Москва е станало трудно да извършва проверки на американска земя поради западните санкции, включително затварянето на въздушното пространство за руски самолети и визовите ограничения.