Сенатът в САЩ гласува и прие вчера най-големият пакет с мерки за опазване на климата в историята си.

Президентът Джо Байдън успя да прокара законопроекта си за мащабни инвестиции за социални нужди и за опазване на природата. Това обаче е само малка част от всичко, което Байдън възнамеряваше да се приеме по време на мандата му.

Законопроектът бе приет с просто мнозинство, като решителният глас дойде от вицепрезидентката Камала Харис.

С този закон вече е напълно реалистично до края на десетилетието САЩ да намалят вредните емисии с 40% и да ги свалят до нивото им отпреди 2005 година. Мерките предвиждат и увеличаване на данъците на големите корпороции, което гарантира стотици милиарди доходи за бюджета.

Републиканците гласуваха против законопроекта, но правото на Камила Харис да гласува в Сената даде нужният един глас преднина и законопроектът бе приет с 51 гласа.

В петък предстои гласуване в конгреса, но там мнозинството на демократите е гарантирано.

След това Байдън вече може да подпише законопроекта и той влиза в сила. За Байдън тази победа бе решаваща преди междинните избори на 8 ноември, когато се решава дали демократите ще запазят контрола в Сената и Конгреса.

Правителството на Байдън определи законопроекта като историческа победа, която ще допринесе за това „да се решат най-належащите икономически проблеми, да се укрепи икономиката за предизвикателствата, които я очакват през идните десетилетия, и да постави САЩ на челно място в света като индустрия, произвеждаща чиста енергия“, се казва в прессъобщението на Белия Дом.

Най-важните постижения в този законопроект са:

- намаляване на цената на лекарствата с рецепта. Диабетиците вече няма да плащат повече от 35 долара за инсулин, а пенсионерите няма да дават повече от 2000 долара годишно за лекарства.

- борбата с промените в климата

- затварянето на големите пробойни в данъчната политика

- 300 милиарда долара за намаляване на външния дълг

За борбата с климатичните промени законопроектът предвижда стимулиране чрез данъчни облекчения на американците да си купуват електроавтомобили и да използват зелена енергия в домовете си. Ще се инвестира и в атомната енергия.

Планирано е и увеличаване на данъците, но само за най-големите концерни. 15% минимален данък трябва да плащат фирмите с годишен оборот над 1 милиард долара. Хора и фирми, които имат под 400 000 долара годишен доход, няма да бъдат засегнати от увеличението на данъка.