Датата на доставка на изтребителите Ф-16 за България е 2025 г., а не 2030 г.

Така отговориха на запитване на Клуб Z от посолството на САЩ в България.

Повод за запитването бяха думите на президента Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел на 24 март. Тогава той заяви, че България е готова да вземе на лизинг изтребители втора ръка от съюзници в НАТО, докато се очаква доставката на поръчаните в САЩ за военновъздушните ни сили Ф-16.

"Фактът, че ще имаме евентуално бойна ескадрила от Ф-16, която ще бъде годна за носене на бойно дежурство в интегрираната система на НАТО, около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното – способност, летци, техници, авиационни специалисти", каза президентът.

Българските ВВС ще могат да експлоатират самолетите малко след като бъдат доставени през 2025 г., заявяват от американското посолство.

"Ние също така работим в тясно сътрудничество с нашите партньори във ВВС на Република България, за да съдействаме за подготовката на инфраструктурата и възможностите за поддръжка на самолетите. Осемте самолета "Ф-16 Блок 70", които България закупи, оборудвани с най-съвременна радарна система и боеприпаси, ще допринесат в огромна степен за подобряването на способностите на българските ВВС и ще бъдат важно допълнение към способностите на НАТО", изтъкват от дипломатическата мисия.