Около 1000 пациенти са минали през всички кабинети на "Пирогов" за последните 24 часа. Това съобщи  доц. Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника, на пресконференция тази сутрин. 

Най-много пациенти са били прегледани в травматологията - 35-има, от които 8 са пострадали от пиратки и бомбички. Двама души са се простреляли сами - единият с боен пистолет в подбедрицата, другият - с газов в коляното. Счупени китки и глезени са най-честото нараняване, обаче, като през последната седмица с подобна травма през спешния център са минали над 100 души.

Доцент Балтов подчерта, че не всички пострадали са били в нетрезво състояние. Но това е единствената добра новина - посетителите на травматологията тази година са били два пъти повече от миналата.

На 14 пациенти им се е наложило да минат през хирургичния кабинет. Операциите също са повече спрямо 2014 г.

Едва 8 души са посетили токсикологията, но само 2-ма от тях са били възрастни.

"За разлика от миналата година, тази имаме 6 деца, приети с между 1 и 2 промила алкохол в кръвта, най-вече между 12-14-годишна възраст след злоупотреба", обяснява доцент Балтов.

В повечето случаи отравянето не е било само от алкохол, а от смесване на няколко вида питиета, или приемането на лекарство паралелно със спиртните напитки.

210 000 души са минали през "Пирогов" за цялата 2014 г. 15% от тях не са имали здравни осигуровки.

В спешната клиника са лекувани общо 45 350 пациенти, от които 13 100 над 65 години, а 8550 - под 18, а 10% са неосигурените. 

"В хода на лечение повечето от тях се осигуряват, тъй като на практика им излиза по-евтино да платят прекъснатите си здравни осигуровки, отколкото самото лечение", уточнява доц. Балтов.

Това натоварване е нормално за "Пирогов", първо, защото много болници са си пренасочили пациентите към спешния център, и второ, заради имиджа на болничното заведение.

"Всеки знае какво е "Пирогов" и че, ако нещо се случи винаги има и "Пирогов", обяснява Балтов.

Два са основните проблеми на болницата - високият брой възрастни хора, които се лекуват по-трудно и по-бавно, и фактът, че здравното заведение работи на загуба.

Едва 18 лева се отпускат за спешен пациент, обясни доц. Балтов. А те трябва да стигнат за преглед, снимка, наместване, гипс, рентген, контролни снимки и още един преглед. Сумата не е актуализирана от години, твърди доцентът.