Европейски компании, които не могат да участват пряко в търговски дейности с Русия поради наложените ѝ санкции, искат да продават продуктите си на руския пазар през Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на представители на местни асоциации на износителите.

Сред търговските си партньори Турция е увеличила износа си най-много за Русия през юли, като се очаква търсенето на турски продукти от Русия да продължи да се засилва, тъй като тази страна все повече се обръща към Турция, за да купува стоки, които не може да достави от Европа, казват износители.

"Химикалите и пресните плодове и зеленчуци са основните стоки, които изнасяме за Русия. Търсенето от Русия се увеличи на фона на американските и европейските санкции, тъй като Русия търси алтернативни доставчици", заяви Мустафа Гюлтепе, ръководител на Събранието на турските износители (TIM).

Гюлтепе подчерта силните търговски връзки на Турция с Европа и заяви, че европейските компании вероятно ще пожелаят да се възползват от продължаващите търговски отношения на Турция с Русия.

Европейските компании искат да използват Турция като "склад, мост", за да правят бизнес с Русия, докато руските компании искат да купуват стоки от Турция, казва и Четин Текелиоглу от TIM, добавяйки, че това представлява възможност за турската индустрия и износ.

Според Казъм Тайджъ, ръководител на Истанбулската асоциация на износителите на зърнени храни, бобови растения, маслодайни семена и продукти (İHBİR), Турция се е превърнала във важен доставчик за Русия.

"Научихме, че някои европейски компании искат да използват Турция като база за продажба на продукти в Русия", добави Taйджъ.

Бурак Йондер от Асоциацията на индустриалците и износителите на домакински и кухненски уреди (EVSİD) потвърди, че след санкциите руското търсене се е насочило към Турция. Изглежда, че това търсене ще продължи да се увеличава, каза Йондер, като отбеляза, че Русия е огромен пазар с население от около 147 милиона души и годишен внос от 293 милиарда долара.

Неотдавна делегация на Истанбулската асоциация на износителите на черни и цветни метали (İDDMİB) и на Работната група на Турция и Русия в областта на промишлеността е заминала за Русия, а министерството на търговията работи по създаването на секретариат, който да се занимава с увеличаването на двустранната търговия, заявиха представители.

"Русия не иска да използва еврото в търговията. Тя няма много възможности, освен Турция и Китай", казва Гьокхан Туран от İDDMİB.

Износът на Турция за Русия се е увеличил от 417 млн. долара през юли 2021 г. до 730 млн. долара през миналия месец, което представлява 3,9 процента от целия износ на Турция. През първите седем месеца на 2022 г. турският износ за Русия е нараснал от 3,05 млрд. долара на 3,64 млрд. долара спрямо същия период на миналата година.

Вносът на Турция от Русия същевременно се е увеличил със 78 процента до 4,4 млрд. долара през юли, а вносът през периода януари-юли е нараснал със 113 процента до 32,1 млрд. долара.

БТА