Германия работи, за да се откаже изцяло от доставките на руски въглища и петрол, заяви канцлерът Олаф Шолц пред телевизия "А Ер Де" (ARD), цитирана от ТАСС.

"Вървим към бърз отказ от руските енергоносители. Работим за преориентация на внос на въглища, като това може да стане още тази година. Работим и за отказ от руски петрол в подобни срокове", посочи Шолц.

Канцлерът обаче призна, че в случай на въвеждане на ембарго много работни места ще бъдат застрашени.

"Ако вносът бъде рязко прекъснат, много производствени вериги ще трябва да спрат дейността си, а това би довело до сериозна икономическа криза", каза Шолц.

По-рано този месец Европейската комисия предложи план за намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ с 67 процента до края на годината заради войната в Украйна, припомня ТАСС.

Въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент имат за цел да сменят властта в Русия, заяви пред обществената телевизия А Ер Де германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

"Имах възможност да разговарям дълго с него (президента Джо Байдън) в Белия дом и обсъдихме и тези въпроси", допълни Шолц.

При посещение във Варшава в събота Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин "не може да остане на власт". Веднага след това Белият дом увери, че изказването на Байдън не е било призив за "смяна на властта".

"Демокрацията, свободата и правото имат бъдеще навсякъде, обзалагам се, че дълбокото ни желание като човешки същества е да живеем в демокрация", каза пред телевизията Шолц. "От народите и нациите обаче зависи да се борят за тази свобода", подчерта той. "Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Запитан за оръжейните доставки от Германия, които Киев смята за недостатъчни, Шолц отговори: "Правим всичко по силите си". Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи". 

Няколко германски провинции обявиха, че публичната употреба на руския символ Z (Зет) като израз на подкрепа за войната на Москва в Украйна ще се наказва със закон, предаде ДПА.

Законодателката от правителството на провинция Берлин Ирис Шпранглер каза в публикувано днес изявление за в. „Тагесшпигел“, че в случаи, когато може да се установи свързано с войната съдържание при използването на бели букви Z, каквито могат да се видят върху руски военни машини, това естествено означава одобрение на агресивната война. То ще се наказва със закон и „ще се намесваме незабавно“.

Шпранглер се позова на член 140 от наказателния кодекс, което прави одобрението на някои нарушения наказуемо. Санкцията предвижда до 3 години затвор или глоба.

В петък провинциите Долна Саксония и Бавария обявиха, че ще криминализират използването на този символ. Не приемаме одобряването на престъпления, които нарушават международното право., каза баварският министър на правосъдието Георг Айзенрайх за ДПА.

В град Щутгарт и провинция Северен Рейн-Вестфалия законодателите се изказаха в подкрепа на забраната на символа Z.

„Символът Z на Путиновия фашизъм трябва да бъде забранен в цяла Германия“, написа в Туитър Йоахим Щамп – министър по въпросите на бежанците в Северен Рейн-Вестфалия.

Буквата Z се използва в Русия като съкращение на логунга „За победа“, според руското министерство на отбраната. ДПА посочва, че Z се използва, въпреки че в руската азбука няма такава буква.