Израелски войници убиха трима палестинци и раниха поне 40 в престрелка днес по време на операция в Западния бряг. Това обяви днес палестинското здравно министерство, ден след примирието, сложило край на тридневния въоръжен конфликт между Израел и радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Израелската полиция съобщи, че е обкръжила дома на Ибрахим ан Набулси, издирван за поредица нападения с огнестрелно оръжие по Западния бряг по-рано през тази година. Полицията потвърди, че Набулси и още един палестински боец са били убити в престрелката и че после в къщата били намерени оръжия и експлозиви.

Израелската армия оповести междувременно, че войници са били нападнати от палестинци с камъни и експлозиви. Те отвърнали със стрелба с бойни патрони. Един от нападателите бил прострелян, но армията не даде подробности за състоянието му.

Здравното министерство на палестинската автономна власт съобщи, че убитите са трима - Ибрахим ан Набулси, Ислам Сабух и Хюсеин Джамал Таха, а най-малко 40 души са били ранени по време на израелската операция.

През последните месеци силите за сигурност на Израел извършват среднощни акции в Западния бряг, с които целят да прочистят региона от бойци на войнствени палестински групировки. Десетки палестинци бяха убити в хода на тази кампания в отговор на поредицата от нападения от началото на годината срещу израелци, в които загинаха 19 души, припомни АП.