"Едно правителство като не може да решава проблемите, започва да плаши хората".

Това заяви бившият вицепремиер Асен Василев пред бТВ. Така той коментира думите на президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев, които заявиха, че наследяват хаос и разруха, най-вече в енергетиката от правителството на Кирил Петков.

Василев припомни, че когато "Газпром" спря да изпълнява доставките, газ в България е имало. Според него газохранлището в Чирен ще е по-пълно с 10%, в сравнение с миналия отоплителен сезон. Изтъкна също така, че кабинетът на Петков е договорил 7 карга втечнен газ.

"Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем", каза Василев.

И допълни, че цената му ще падне, когато започне да работи интерконекторът с Гърция.

"Това, че някоя чешмичка не е направена не би следвало да спре такъв проект. Доколкото чух, има желание от правителството да работи да стане връзката бързо, за да има по-ниска цена на азерския газ. Това трябваше да се случи до края на август. Въпросът е към текущия министър", коментира Василев.

Той допълни и още един въпрос към настоящия министър, свързан с договорените 7 карга. Василев изтъкна, че тази договорка изтича на 19 август и ако България не работи в тази посока, тези танкери ще бъдат взети от някой друг.

"Ще изпуснем питомото, за да гоним дивото", каза Василев.

Според него България може да съди "Газпром" в края на годината, когато ни изтича договорът. Василев заяви, че ние стриктно си изпълняваме задълженията и всеки ден сме си давали заявката за газ.

"Шансовете са много добри, ние си изълняваме договора, както е подписан", смята Василев.

Той призова Бойко Борисов, ако има документи за това, че България получава руски газ през посредници, да ги покаже.

"Нито една държава не прие условията на "Газпром". Някои частни фирми ги приеха, но и те бяха отрязани от газ. Правилно отхвърлихме едностранна промяна. В момента няма един договор в Европа който "Газпром" да изпълнява. Дори Сърбия иска газ от Азербайджан", каза Василев.

Според него, ако в момента получаваме газ от "Газпром", цените ще са същите, защото зависят от борсата в Холандия.

Василев даде добра оценка на работата на бившия енергиен министър Александър Николов и на бившия шеф на НАП Румен Спецов.

Според бившия вицепремиер правителството на Кирил Петков е паднало, защото е дало 2 млрд. лв. за социален пакет, а не 3,9 млрд. на пътните фирми по предишните схеми. Той каза, че и Русия е изиграла своята роля за политическата дестабилизация.

Василев коментира, че отношенията с президента Румен Радев са се развалили след отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз" и Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ.

По отношение на предложението на "Демократична България" за общо явяване на изборите Василев обясни, че в "Продължаваме промяната" все още си правят анализ.

"Абсолютно прагматично, дали заедно бихме взели повече мандати или по отделно. Миналия път се оказа, че поотделно ще вземем доста повече мандати. Пак си правим проучванията", обясни Василев.

И заяви, че е невъзможно да има коалиция с ГЕРБ, докато Борисов е лидер на партията.

"Г-н Борисов организира цялата тази система на отклоняване на публичен ресурс", каза Василев.

Според него арестът на Борисов не е бил грешка.

"Прокуратурата започна проверка, не сме чули нищо. Съдът каза, че няма спешност, това е право на съда", каза Василев.

Според него изгонването на 70 служители на руското посолство също не е било грешка.

"Ние ще сме първа политическа сила", убеден е Василев.

И допълни, че партията му се бори да има коалиция със 121 гласа в парламента, която да е против кражбите.