Хора, свързана с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), приемничка на съветския КГБ, са следили движението на руския опозиционер Борис Немцов в страната в продължетние на една година преди убийството му.

За това пишат в съвместно разследоване медиите "Белингкет", "Инсайдър" и Би Би Си (Bellingcat, The Insider и BBC).

Както сообщават журналистите, цитирани от украинскята агенция УНИАН, човек с паспорт на името на Валери Сухарев е преследвал Немцов най-малко в 13 пътувания в Русия, последния път – само 10 дни преди убийството на политика. Този човек е фигурирал в предишните разследвания за отравянията на опозиционерите Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза и Дмитрий Биков. Убедителни свидетелства показват, че Сухарев е сътрудник на ФСБ, се казва в публикацията.

Разследването посочва, че в най-малко едно проследяване на Немцов към Сухарев се е присъединявал друг предполагаем оперативен работник на ФСБ – Алексей Кривошчоков, също известен от други разследвания.

Следенето на Немцов е започнало, след като той се е изказал за разширяване на санкциите срещу руския президент Владимир Путин. В края на януари 2014 г. Немцов се срещнал са американските републикански сенатори покойния Джон Маккейн и Рон Джонсън и е назовал пред тях 13 имена за включване в черния списък.

По-рано УНИАН съобщи, че единият от батальоните в полка на чеченския лидер Рамзан Кадиров се ръководи Руслан Геремеев, фигуриращ в делото за убийството на Бориса Немцов на 27 февруари 2015 г. в Москва.