Силни експлозии отекнаха днес във военновъздушна база в анексирания от Русия украински полуостров Крим, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Един човек е загинал, съобщи ръководителят на "руската република" Крим Сергей Аксьонов.

Според министерството на отбраната на Русия в базата край село Новофьодоровка, близо до западното крайбрежие на анексирания през 2014 г. от страната украински полуостров, са се взривили авиационни боеприпаси.

Основната причина за експлозиите е само нарушаване на правилата за пожарна безопасност, каза източник от ведомството. Той добави, че няма признаци и факти, които да навеждат на мисълта за умишлено въздействие върху експлодиралите боеприпаси.

Времето в района е горещо, като температурата днес бе над 30 градуса.

Малко преди Аксьонов да говори пред журналисти, "министерството на здравеопазването" на "руската република" Крим съобщи за петима ранени, сред които едно дете.

На четирима от тях, които са с леки наранявания от счупени стъкла, е била оказана амбулаторна помощ. Подробности за състоянието на петия човек не бяха дадени.

Не е ясно дали именно той е загиналият, за който впоследствие съобщи Сергей Аксьонов.

Трима очевидци разказаха пред Ройтерс за най-малко 12 експлозии с различна мощност в интервал от една минута около 15:30 ч. (и българско време). Три от взривовете били изключително силни, като в небето се издигнал черен дим. Приблизително половин час по-късно отекнала нова експлозия - най-мощната от всички.

Аксьонов написа в Телеграм, че е отишъл на място и че обстоятелствата около инцидента се изясняват, предаде ТАСС.

След това от министерството на отбраната на Русия съобщиха за журналисти, че на военното летище "Саки" около 15:20 ч. са се взривили няколко авиационни боеприпаса.

Няма пострадали хора и не е повредена авиационна техника. "Вземат се мерки за потушаване на възникналия пожар и изясняване на причините за взривовете", казаха от руското министерство на отбраната.

Военнослужещи на място заявили, че базата не е била подложена на обстрел.

Трийсет души, живеещи в района, са били евакуирани и настанени в общежитие в близкото село Прибрежное, написа в Телеграм Олег Крючков, съветник на Сергей Аксьонов.

Украинската агенция УНИАН съобщи, че много местни жители и туристи напускат Новофьодоровка и в резултат на изхода на селото са се образували задръствания. Според очевидци, цитирани от агенцията, са нанесени щети на жилищни сгради в района на военната база.

Виктор Андрусив, бивш съветник в украинското министерство на отбраната, намекна, че експлозиите са причинени от обстрел. Украйна получи с ракети с обсег 200-300 километра и ги използва, написа той в Телеграм.

Летище "Саки" е използвано от руски бойни самолети, за да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН.