Районната прокуратура в Несебър работи по данни за сбиване между група полски туристи и спасители на плажа в Слънчев бряг. Случаят е от вчера. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Полските туристи са разпитани в полицията в Несебър. Образувана е проверка. Част от тях са посочили, че са получили телесни повреди. Установена е самоличността и на спасителите, участници в инцидента. 

Относно случая от дружеството-концесионер на ивицата, казаха, че вчера около 15:00 часа полските туристи във видимо нетрезво състояние са влезли в морето при вдигнат червен флаг. Същите са били предупредени многократно от две спасителки, работещи на най-близкия пост, че влизането във водата е абсолютно забранено.

"Чуждите туристи са се държали изключително арогантно и обидно към двете дами- използвали са унизителни реплики и неприлични жестове. Неколкократно им е бил подаден сигнал със свирка и указания да се върнат. Туристите не са предприели абсолютно нищо след сигналите, продължили са да навлизат навътре в морето. Спасители от съседен пост са тръгнали след тях, като настоятелно са ги увещавали да излязат, защото времето е било много лошо с бурни вълни и реална опасност да се случи инцидент. Един от полските туристи е загребал шепа пясък от дъното на морето и го е хвърлил в очите на спасител, а друг от туристите го е нападнал физически, като го е блъснал и съборил. При тази проява на агресия към спасителя, неговите колеги са се намесили да го защитят и да прекратят нападението над него. Ситуацията е излязла извън контрол, имало е викове и скандал, бутания", заявиха от фирмата-концесионер.

Оттам апелираха към всички туристи да бъдат отговорни и дисциплинирани, когато са на плажа и обясниха, че с недопускането във водата при лошо време спасителите единствено искат да защитят летовниците от собствената им самонадеяност и безотговорност.  

БТА