"Аз обжалвам идеята - защо по този начин. Не и по този начин да бъда подведена, без да ми е обяснено."

Така изпълнителната директорка на държавния мастодонт Държавна консолидационна компания (ДКК) с активи за над милиард лева - Смиляна Нитова, мотивира днес жалбите си срещу вписването на нови трима членове на съвета на директорите, предложени от служебния премиер Никола Стоянов. Нитова сташа шеф на предприятието, в чийто патримониум попадат оръжейните заводи, "Монтажи" и мн. др., в мандата на Корнелия Нинова. Соцлидерката не само постави дългогодишния партиен кадър начело на ДКК и добави още двама партийни членове в съвета, но и смени и ръководствата на ключови предприятия, в т.ч. освобождавайки самия Стоянов, днес неин наследник, като шеф във ВМЗ Сопот. Към днешна дата, Нитова, освен ръководител на ДКК, е и определен водач на листата на БСП за предсрочните избори в Хасково. Това стана на последния пленум на партията.

Днес Нинова свика пресконференция, за да се оплаче от служебния министър, да опровергае твърденията му, че предприятия с нови ръководства, назначени от Нинова, бързо влошават финансовите си резултати и неизменно бе попитана защо отказва да подпише за увеличението на членовете на съвета на директорите на ДКК. Но за нейна зла беда, в залата присъства и един от новите членове, предложени от министъра - адвокат Венцислав Димитров, който с въпросите си смути Нитова и накрая тя бе принудена да разпусне пресконференцията.

От обясненията на кадъра на Корнелия Нинова не се разбра точно срещу какво е против, освен, че се е почувствала подведена от Никола Стоянов относно увеличението на съвета. Иначе той бил в правото си да направи назначенията.

Нитова разказа, че Стоянов я е извикал на разговор, като накрая й предоставил пълномощно и декларация във връзка с ДКК. Чак след като излязла от кабинета му Нитова му звъннала да пита за какво точно се отнася. Той отговорил, че ще депозира документи за увеличаване на състава на ръководството на дружеството.

"Да, негово право е, но не и по този начин да бъда подведена, без да ми е обяснено. Министърът е в правата си да реализира тази промяна, но по начина, по който подходи...", оплака се Нитова.

- Вие твърдите, че не знаете какво обжалвате - апострофира я към този момент стоящият до стената в "карето" за журналистите Венцислав Димитров.

- Напротив! Аз не съм видяла протокола. Тази декларация няма нито дата, нито отразяване на факти и обстоятелства в нея. Тя е много обща - отвърна Нитова.

Последваха множество въпроси от журналистите и на всички Нитова неизменно отговаряше, че министърът може да направи назначенията, но тя трябвало да види протокола с имената. Освен Димитров, предложени са и Костадинка Кърджиева и Иван Зангочев.

"Трябва да се работи, защото ни чака тежък период. Но не смятам, че така както подхожда министърът, може да се работи нормално", оплака се социалистката.

Наскоро Нинова и Стоянов влязоха в задочен спор и за числеността на съвета в ДКК, и за уволненията в останалите дружества под шапката на ДКК. В момента консолидационната компания се управлява от съвет от 4-ма души при минимум 5 и максимум 9. Нинова обаче обвини наследника си, че иска да раздуе бройките до 7, за да уреди свои доверени хора на постове. Което днес невписаният на практика член на съвета Димитров реши да опровергае публично като седна до Нитова и заговори на журналистите, опитвайки се да припомни, че самата Нинова обяви конкурс за още трима в съвета. Апропо, такива конкурси Нинова обяви ударно в последните дни на управлението си, като кандидатстването бе "от днес за утре".

Самата Нитова отрече лидерката на БСП и бивш министър да е правила безпринципни назначения в държавните предприятия, преповтаряйки справката от пресцентъра на БСП отпреди няколко дни къде какви ръководства били подменяни.

"Виждате какъв е резултатът. Няма преднамерени уволнения и назначения", заключи шефката на ДКК.

Но бе принудена да признае, че и в ДКК е сменен бордът. И да, всички в него, в т.ч. самата тя, са назначени без конкурс. Но министърът имал право да обяви такъв.

Венцислав Димитров обаче не се отказваше в опитите си да я апострофира и не напусна мястото си въпреки многократните й подкани - че нямал право да е в залата, че не е поканен и това не била неговата пресконференция. В момента, в който той започна да говори за чувствителния оръжеен бизнес, Нитова скочи от стола си:

"Прекратявам! Прекратявам".

И прекрати пресконференцията.