Всички страни от формата Г-7 отказват да приемат искането на Русия да плащат за доставките си на природен газ в рубли. Решението на лидерите е единодушно, заяви по-рано днес германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Причината е ясна - такова искане е в тотално нарушение на действащите договори, в които сетълмента е ясно упоменат в долари или евро.

Хабек дори заяви, че Г-7 ще призове всички засегнати компании да не изпълняват искането.

"Усилията на Путин да забие клин между нас са очевидни, но виждате, че няма да си позволим да бъде разделени. Отговорът на Г-7 е ясен: договорите ще бъдат спазени", добави той.

Решението е очаквано и логично. 

Москва: Няма да доставяме газ безплатно

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна обяви, че Русия "няма да доставя газ безплатно", нагнетявайки още повече напрежение. 

Думите му засилват съмнението, че Русия може да спре износа на природен газ, ако не получи плащане в рубли - каквото очевидно няма да получи. 

"В нашата ситуация едва ли е възможно и осъществимо да се занимаваме с благотворителност за Европа", обяви Песков. 

Идеята зад искането на Путин бе освен да покаже на Запада, че има коз в ръцете си, да подкрепи и пропадащата рубла. Той наистина успя да я стабилизира за няколко дни до около 100 рубли за долар (б.р. - което е инфлационен натиск от 30%), но е очевидно, че това не е дългосрочно решение.