Германия ще предложи пакет с мерки за облекчаване на последствията от инфлацията за гражданите. Министърът на финансите Кристиян Линднер представи днес плановете си. Те струват 10 милиарда евро и ще променят данъчната система на Германия.

В Германия доходите се облагат според размера им и семейното положение – при ниски доходи данъкът е 14%, а при най-високите - 42%. Във времена на инфлация обаче така наречената студена прогресия може да свали доходите на повечето граждани, които дори и да получат увеличение на заплатите за компенсиране на новите цени, ще трябва да платят по-голям процент данъци върху тях и реално накрая ще вземат по-малко пари от преди повишаването на заплатата.

Точно този ефект иска да отстрани Линднер с плановете си за реформа. Той обяви, че ще вдигне необлагаемият минимум, ще увеличи детските и ще увеличи границата на дохода, при която се полага плащане на 42% данъци.

Идеите на Линднер бяха посрещнати обаче с остри критики от Зелената партия и от Левицата. Той бе обвинен, че се грижи за запазване на богатството на хората с най-високи доходи и прехвърля тежестта на инфлацията върху социално слабите.

Според Линднер обаче от промяната в закона ще спечелят и пенсионерите, както и студентите, които работят успоредно със следването си.

Зелените обаче изчислиха, че с реформата хората с най-високи доходи в Германия ще спечелят три пъти повече от хората със средни или ниски доходи.