Украйна има доказателства за използването от руските сили на касетъчни бомби в две области в южната част на страната. Това заяви украинският главен прокурор Ирина Венедиктова, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Венедиктова добави пред журналисти, че няма конкретни доказателства за използването на тези оръжия в Киев и допълни, че се водят разследвания.

"Но имаме доказателства за използването на касетъчни бомби в Одеска и в Херсонска област", каза тя. "Ние виждаме, благодарение на вас, журналистите, и на вашата работа, че други забранени оръжия са използвани, но що се касае до мен, мога да говоря само за случаите, в  които аз разполагам с доказателства на конкретна основа, когато например аз имам фрагменти то тези взривни устройства, или анализ от почвата", заяви Венедиктова, без да навлиза в повече детайли.

Неправителствени организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" заявиха, че са събрали доказателства за използването на касетъчни бомби в зони с цивилно население в Украйна.

Тези оръжия могат да съдържат няколко десетки минибомби, които се разпръсват на широка повърхност, но не се взривяват всичките, превръщат се в противопехотни мини и при най-малкия контакт могат да убият или да осакатят човек дълго време след края на конфликтите. Касетъчните бомби са забранени от международните конвенции.