Войната в Украйна и последствията й ще струват на германската икономика над 260 милиарда евро до 2030 година. Това се посочва в проучване на няколко института, цитирано от ДПА.

Щетите ще се отразят най-вече на пазара на труда. Работните места ще се свият с 240 000. Експертите, осъществили проучването, се базират на предположението, че санкциите срещу Русия ще останат в сила до 2030 година, дори ако войната приключи преди това.

„Заради последствията от войната постпандемичният икономически подем няма да се осъществи“, заяви Енцо Вебер от Института за трудовия пазар и професионалното образование и обучение.

По-високите цени на горивата ще са най-пагубният фактор за експортната икономика и частното потребление, според проучването, като най-много работни места ще бъдат загубени в хотелско-ресторантьорския сектор, социалните услуги и производството на хранителни стоки.

При сценарий с двойно повишение на цените на електроенергията 660 000 души по-малко ще имат работа през 2024 година, отколкото би бил броят на незаетите, ако нямаше война, заключават авторите на проучването.