Една "друга гледна точка":

Хитлер е представлявал справедливото възмущение на Германия от Версайския мирен договор, с който е завършила Първата световна война. Той е бил крайно унизителен за германците и е било нормално те да реагират.

Партията на Хитлер не е фашистка, а националсоциалистическа. И социализмът неслучайно присъства в името ѝ. Хитлер е въвел в Германия 8-часов работен ден, платен годишен отпуск и други чисто социалистически идеи.

Хитлер е възстановил икономиката и е направил много за инфраструктурата на своята държава.

Въпросът с "другата гледна точка" е много актуален, откакто Русия активира хибридната война спрямо Запада. И стана болезнен, откакто Русия нападна Украйна.

Либералната демокрация действително предполага свобода на словото и свободно изразяване на всички гледни точки. Но може би е крайно време тя да си изгради защитен механизъм. Да се ваксинира, така да се каже.

Право на гледна точка и свобода на словото би трябвало да имат само онези, които признават, че либералната демокрация, при всичките ѝ недостатъци, е най-добрият и единственият възможен режим за всяка цивилизована държава. Няма логика да се възползваш от благата на либералната демокрация и същевременно да отричаш нейното съществуване.

Защо да допускаме свободно разпространяване на гледната точка на Путин? Нима той допуска свободно разпространяване на други гледни точки в Русия? Трябва да сме демократи, но не и да сме глупаци. Ние може да не искаме да воюваме с Путин, но той вече воюва с нас.

Няма защо да се лъжем - хитлеризмът в Германия не е ликвидиран с демократични средства. Всяка гледна точка, която би могла да се разглежда като защита на диктатори и кръволоци, не трябва да се разпространява свободно. Дори да е подплатена с безупречна фактология, като гледната точка по-горе, примерно.

Защото винаги има опасност враговете на либералната демокрация да се възползват от нейните свободи, за да дойдат на власт. И ако това се случи, привържениците на либералната демокрация няма да имат право на "друга гледна точка".

Всъщност те няма да имат никакво друго право, освен да отидат в концлагер или да бъдат физически ликвидирани. Дори и този избор няма да им бъде оставен, а ще бъде направен вместо тях от доскорошната "друга гледна точка".

Не е като да не се е случвало. Точно това е направил добрият чичко Хитлер, защитникът на унизена Германия, привърженикът на социализма, "другата гледна точка" по времето на Ваймарската република. Това са направили българските комунисти, дошли на власт с помощта на съветската армия. Това прави сега и Путин, който, също като Хитлер, дойде на власт с демократични избори.

Разбира се, винаги има опасност подобно ваксиниране на демокрацията да се превърне в лов на вещици. И трябва да се внимава, защото това също ще навреди на самата демокрация.

Ледът е тънък, но нямаме друг избор, освен внимателно да вървим по него.

Един пример от нашата мила, родна действителност. БСП може свободно да говори за въвеждането на прогресивен подоходен данък. Но не може да се изказва против санкциите срещу Русия.

Защото така защитава Путин, който иска да ликвидира либералната демокрация в Източна Европа. По санкциите срещу Путин гледната точка е само една.

Що се отнася до "Възраждане", "Атака" и вся осталная сволочь, те просто трябва да бъдат поставени извън закона. Подобно на Хитлер, чиито последователи са всъщност.

Защо ли? Достатъчно е да си представим какво ще се случи, ако Костя и Волен дойдат на власт с "другата гледна точка", различна от тяхната. Справка - Германия през 30-те години на XX в. и България през втората половина на 40-те години на XX в.

Всеки има право на гледна точка. Освен онзи, който възнамерява да унищожи физически "другата гледна точка", когато дойде на власт.