Ще продължим с гражданския контрол. За нас е много важно това служебно правителство да не прекрачва линиите на позволеното за служебно правителство.

Това каза за БНР Вера Стаевска от инициативата "Зелени закони" - един от организаторите на снощния протест #ГАZwithme пред президентството.

"Всяка сряда ще има такъв граждански контрол, ще събираме през седмицата важните въпроси, както сега се появи въпросът с екстрадирането, и ще ги поставяме на публично обсъждане като преди това ще очакваме отговори от управляващите и от кандидат-управляващите.

Всяка сряда пред фонтана на президентството ще има такъв граждански контрол. Политици са поканени, стига да отговарят на поставените от гражданите въпроси“.

Протестиращите изпратиха седем въпроса до партиите в 47-ото НС, до служебното правителство и президента.

"Има линия за гражданите, която мисля, че няма да позволим правителството да прекрати - газовата диверсификация. Затова попитахме с кои доставчици, от кои страни България ще сключи договори за газови доставки и кога ще бъдат сключени тези договори в контекста на срока - 19 август - да се потвърдят ангажиментите, поети от кабинета Петков", каза Стаевска по адрес на първия въпрос.

Тя обобщи и останалите:

"Вторият въпрос е разбира се организирането на честни избори и какви са първите стъпки, които се предприемат за организирането им.

Третият - как управляващите ще подсигурят военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната в Украйна.

Четвъртият - каква хуманитарна политика предлагат за украинските бежанци в следващите 6 месеца?

Петият е за позицията на управляващите във връзка с исканията за екстрадиране към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

Шестият въпрос е за стъпките и сроковете за започване на преговори за присъединяване на България към ОИСР, което кабинетът "Петков" обяви, че ще стори.

Седмият въпрос е: Чий е Крим? Това е въпрос, на който Румен Радев отговори по скандален начин. Очакваме нашите управляващи да заявят позицията си от гледна точка на това, че България е член на Европа, НАТО и не би трябвало да признава агресия".

Засега организаторите са получили отговори от "Демократична България, "Продължаваме промяната" и "Ние идваме", на които не са били изпратили въпросите си, "тъй като не бяха парламентарна сила".

Въпросите към Министерския съвет пък са били препратени към няколко министерства. От #ГАZwithme са учудени, че при препращането са споменати прикачени 12 листа приложения, а техните въпроси се събират на 1 страница.

"За нас е изненада, че на 7 политически въпроса на нас ни се отговаря с административни процедури. Нашите въпроси бяха зададени и до президента Радев, и до премиера, който има политически кабинет. 7 въпроса, на които, както видяхме, партиите отговориха за един ден", каза Стаевска.