През последното денонощие руските сили са подложили на обстрел седем области в Украйна, а в Донецка област са загинали 11 души, съобщава местната украинска администрация, цитирана от Укринформ.

Русия атакува голям брой цивилни и военни цели в опит да установи пълен контрол на Луганска и Донецка област, като 120 руски ракети са ударили района около град Никопол снощи, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

В нощта на четвъртък, 11 август, руските войски са атакували четири района на Днепропетровска област.

Повредени са общо 40 многоетажни жилищни сгради. Спасителите търсят хора под развалините.

За това съобщи в Телеграм областният управител Валентин Резниченко.

В град Никопол са загинали трима души, деветима са ранени, сред тях - и дете. Повредени са три училища, жилища, магазини, прекъснато е електроснабдяването и 6 000 души са останали без ток. 

В още три околии на областта- Красногригориевска, Криворожка и Синелковска също има разрушени домове и прекъснати линии на електроснабдяването, добави Резниченко.

Обстрелът е бил от реактивни установки за залпов огън “Град” и “Ураган”.

"Врагът концентрира усилията си върху установяването на пълен контрол над територията на Луганска и Донецка област", каза тази сутрин украинският генерален щаб, цитиран от Ройтерс.

Четирима цивилни са загинали, а повече от 20 бяха ранени в т.нар. Донецка народна република (ДНР) в резултат на обстрел от страна на украинската армия през изминалото денонощие. Това съобщи днес Щабът за териториална отбрана на ДНР, цитиран от ТАСС.

Руските системи за противовъздушна отбрана осуетиха украински атаки срещу град Енергодар и Запорожката АЕЦ, заявиха руските окупационни власти в украинската Запорожка област, предаде Ройтерс, като се позова на ТАСС и РИА Новости.

Системите за ПВО отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви представителят на окупационните власти Владимир Рогов. В ефира на руския "Първи канал" той добави, че украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа.