Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви победа над коронавируса в страната си, предадоха световните агенции, като се позоваха на официална медия.

Ким "тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Севернокорейският лидер обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Той нареди въведените през май противоепидемични мерки да бъдат отменени.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови заразени, според нейната терминология "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации обаче казаха, че затворената комунистическа държава разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отменянето на така наречените максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато световната здравна криза приключи", се казва в съобщението на КЦТА.

Сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо Чен, каза на същото заседание, че той също е имал "симптоми на треска".

"Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", заяви тя в похвална реч за брат си.

Ким Йо Чен обвини Южна Корея, че е предизвикала епидемията, като е донесла коронавируса в затворената страна с пропагандни листовки срещу Севера. В отговор Пхенян ще предприеме "смъртоносни ответни действия", предупреди тя.

Според анализатори въпреки че авторитарната Северна Корея е използвала пандемията за засилване на контрола върху обществото, обявяването на победата над вируса може да е прелюдия към възстановяване на търговията, за която затварянето на държавните граници и другите ограничителни мерки бяха пречка.

Наблюдатели заявиха, че това също така може да проправи пътя за извършването на първото от 2017 г. изпитание на ядрено оръжие от Пхенян.

Официалният брой на починалите в Северна Корея "със симптоми на треска" е 74, което е "безпрецедентно чудо" в сравнение с другите страни, посочи КЦТА, като се позова на представител на властите.

Пикът в оповестявания ежедневно брой на новите такива случаи беше достигнат на 15 май, когато те бяха над 392 920. Това накара здравни експерти да предупредят за опасност от неминуема криза в Северна Корея.

При отсъствието на независими данни за ситуацията, Световната здравна организация миналия месец се усъмни в твърденията на Пхенян и изрази мнение, че положението в КНДР не се подобрява, а става по-лошо.

Освен това Северна Корея обяви победа над коронавируса, при положение че не е известно да е започвала каквато и да било ваксинационна кампания, отбелязват агенциите. Вместо това тя заложи на локдауни, на местни методи за лечение и, по думите на Ким, на "предимствата на социалистическата система от корейски тип".

Севернокорейските власти заявиха, че сред мерките, които прилагат, са засилени медицински прегледи в цялата страна и ежедневно изследване с Пи Си Ар тестове на проби от вода, взети от пограничните райони.

КНДР също така каза, че разработва нови, по-ефикасни методи за откриване на вируса и вариантите му, както и на други заразни болести като маймунската шарка.

Южна Корея изрази съжаление за "безпочвените обвинения"

Южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, изрази съжаление заради обвиненията в речта на Ким Йо-чен.

"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на ковид и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заяви министерството.

Южнокорейски военен говорител заяви, че армията поддържа постоянна готовност и е подготвена за "различни видове" провокации от страна на КНДР.

Войнственото говорене на Ким Йо Чен е обезпокоително, защото показва, че тя ще опита да обвини Южна Корея за всякакво възобновяване на епидемията от COVID-19 и се опитва да оправдае следващата военна провокация на Северна Корея, каза пред Асошиейтед прес Лайф-Ерик Ийзли, професор в Университета "Ихва" в Сеул.

През май Северна Корея призна за епидемия от варианта Омикрон на коронавируса и оттогава съобщи за 4,8 милиона "случая на треска" при 26-милионно население. 

Външни експерти предполагат, че вирусът се разпространил в Северна Корея, след като през януари тя за кратко отвори границата си с Китай за товарен трафик, и че разпространението му се е засилило след военния парад и други големи събития в Пхенян през април.

През май Ким забрани пътуванията между отделните градове и окръзи като противоепидемична мярка, но тогава подчерта, че икономическите цели трябва да бъдат постигнати, което означава, че по земеделските, промишлените и строителните обекти са продължили да се събират големи групи хора, отбелязва Асошиейтед прес.

БТА