Нидерландия ще експулсира 17 служители на руското разузнаване, работещи под прикритието на дипломати, които са участвали в "тайни" шпионски дейности, съобщи днес нидерландското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Хага взе това решение въз основа на информация от нидерландските разузнавателни служби, според която въпросните лица, "акредитирани като дипломати в руските представителства в Нидерландия, действат тайно като служители от разузнаването", се казва в изявление на министерството.

Чехия обяви за персона нон грата един член на дипломатическия персонал на руското посолство в Прага, съобщи днес в "Туитър" чешкото външно министерство, цитирано от АП.

На неназованото лице е наредено да напусне страната в срок от 72 часа.

"Заедно с нашите съюзници ние намаляваме разузнавателното присъствие на Русия в ЕС", казват от министерството.

По-рано днес бе съобщено, че Белгия гони 21 руски дипломати. Ирландия също обяви, че е приканила четирима служители в руското посолство да напуснат страната.

Моксва ще даде отговор на изгонването на редица руски дипломати от Белгия, Ирландия, Нидерландия и Чехия. Това заяви пред ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Ще отговорим на всичко", каза тя в отговор на въпрос по темата.

БТА