Латвия обяви днес Русия за държава спонсор на тероризма, предаде украинският информационен сайт НВ.

В същото време правителството на Естония затвори границите си за руските граждани, на които тя е издала  с шенгенски визи, съобщи сайтът "Гордон".

В решението на латвийския парламент се посочва, че насилието на военните на Руската федерация, насочено срещу цивилни и извършвано за постигане на политически цели, е тероризъм, а самата Руска федерация е държава, подкрепяща тероризма. Сеймът на Латвия също призова други страни да вземат подобно решение.

В документа се казва, че Латвия разглежда действията на Русия в Украйна като целенасочен геноцид срещу украинския народ. В него се споменават последиците от руската инвазия в Украйна от 2014 г. насам, включително милиони бежанци, ракетни атаки срещу цивилни и градове в Украйна, убийството на украински военнопленници в Еленовка, както и подкрепа за сепаратизма в Донецка и Луганска области и в Крим.

Латвийските парламентаристи заявиха, че Кремъл целенасочено преследва украинското цивилно население, използва изтезания и насилие.

Мярката, взета от Естония, влиза в сила след седмица, заяви външният министър Урмас Рейнсалу на пресконференция, публикувана на 11 август в канала на правителството в YouTube.

Тя означава, че визите ще останат в сила, но притежателите им "ще бъдат обект на санкции именно при влизане в Естония", обясни служителят.

Решението не важи за руски граждани, чиито шенгенски визи са издадени от трети страни от ЕС, но според Рейнсалу този въпрос „също ще бъде обсъден в правителството“.