Политически затворник номер 1 в Русия измисли ново изтезание за своите тъмничари. Алексей Навални съобщи в социалните мрежи, че е създал затворнически профсъюз.

Организацията дори има свой канал в Телеграм и там информира световната синдикална общественост за дейността си.

Опозиционният лидер иронично споделя, че заради активността си получава всекидневни мъмрения от специална комисия, а заради синдикалната си инициатива е получил официално предупреждение, че подготвя престъпление.

"А аз просто създадох профсъюз на зеките (жарг. зек - затворен в наказателна колония) и затворниците", казва той в клип в Youtube. "Сериозно. И вече имаме победи".

Навални нарича себе си “лидер и учредител на профсъюза на гражданите, трудоустроени в углавно-изпълнителната система  - “Промзона”.

"А защо не?", казва Навални. "Аз съм работник от колонията. Шивач. И другите зеки също са работници. И охранителите също са работници от колонията. От гледна точка на трудовите права ние не се различаваме. Можем да създадем профсъюз за защита на своите права".

Опозиционният лидер декларира, че е голям привърженик на профсъюзите и в годините си на свобода е работил с тях. 

"Ако съм призовавал другите да правят това, струва си да го направя и сам, дори да е на най-опасното за това място, където стачките, неподчиненията и събранията са направо забранени", казва той. "За стачка по действащите правила ще ви затворят в ШИЗО (изолатор). И преди всичко, ще започнат да ви изтезават. (Това наистина не е по правилата, а по добра традиция)".

Навални разказва, че е съставил документите за основаване на профсъюза и ги е представил на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН)  и до началника на колонията.

"Първата ми награда бяха дивите погледи на сътрудниците на администрацията. Те мислеха, че се шегувам, като говоря за профсъюза. И сега го наричат "незаконен", казва той.

После започнали всеки ден да го викат в дисциплинарната комисия и да го наказват по всякакви формални причини.

"После при мене в бараката дойде цяла делегация и ми връчи "предупреждение за готвещо се престъпление". Значи, подготвям го аз, създавайки профсъюза".

"Зеките, честно казано, се изплашиха от профсъюза дори повече от администрацията", продължава Навални. "Всеки път, когато заговоря за него, моите убийци тъжно казват: "Алексей, спри, моля те. Заради тебе нас изобщо никога няма да ни пуснат и всичко това ще свърши лошо".

Навални казва, че членството в организацията му е доброволно и тя ще защитава и правата на тези, които не членуват в нея.

"Профсъюз от един човек? Също не е лошо. По-добре отколкото съвсем без профсъюз", заявява той.

Опозиционният лидер съобщава, че в Русия има около 600 хиляди лишени от свобода, които полагат “съвършено робски, почти безплатен труд в ужасни условия”.

"Да, мнозинството от работниците са престъпници (макар и мнозина невиновни), но те трябва да изкупят престъпленията си по закон и да работят по правила. Знаете ли каква е моята месечна заплата? 5 173 рубли и 4 копейки (около 82,5 евро - б.р.). И това е огромна заплата. Останалите от моята бригада получават много по-малко. Как можем без профсъюз? Нужен ни е профсъюз", казва той.

Навални се похвалва и с първия успех на профсъюза му след “конструктивен диалог” с “работодателя” - затворническата администрация. Тя заменила табуретките, но които седели зеките шивачи с въртящи се столове с регулиращи се облегалки, каквито се полагат на работниците по правилата за охрана на труда. Опозиционерът посочва, че юридическата обосновка на искането са направили правистите от забранената му организация Фонд за борба с корупцията.

Вижте всички подробности тук:

Неотдавна Навални беше преместен в изправителната колония 6 (ИК6) в село Мелехово, Владимирска област от Покров в същата област, където започна да изтърпява наказанието си.

Той бе осъден на три години лишаване от свобода през февруари 2021 г., след като руски съд реши, че е нарушил условията на условна присъда, докато е бил на лечение в Германия след опита да бъде отровен година по-рано. По време на изтърпяването на това наказание, през февруари 2022 г. срещу Навални беше заведено ново дело - за присвояване на средства от предизборната му кампания през 2018 г. През март с.г. съдът го призна за виновен и го осъди на още 9 години лишаване от свобода в изправителна колония със строг режим. През май започна ново дело срещу Навални - този път за създаване на екстремистка организация и подстрекаване към омраза. По тези обвинения го застрашават до 15 години лишаване от свобода.