"Демократична България" започва консултации за постигане на съгласие за оказване на военно-техиническа помощ на Украйна. Това заяви съпредседателят на формацията Атанас Атанасов в декларация от парламентарната трибуна.

"Подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата и сигурността на Европа. Помощта за нападнатия не е намеса във войната, а помощ за възстановяване на мира", мотивира се Атанасов.

Той отбеляза, че "Демократична България" категорично осъжда военните действия на Русия срещу Украйна и смята, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации.

Според декларацията българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО, а солидарността между свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на благосъстоянието и просперитета на обществата.

Атанасов допълни, че народните представители имат не само политически, но и морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна. Според него отбранителните действия могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс.

Партиите от управляващата коалиция ще обсъдят въпроса за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, но БСП е категорично против. Това коментираха в парламента депутати от управляващата коалиция.

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП направи изявление, в което се посочва, че позицията на БСП и на парламентарната група остава непроменена. Свиленски подчерта, че от левицата са "категорично против" предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Такова е и решението на българското Народно събрание", припомни Свиленски и допълни, че решението на парламента е да бъде предоставяна само хуманитарна помощ за Украйна. 

Свиленски заяви:

"Ние като политическа партия ще продължим да отстояваме помощта, която България предоставя, да бъде само хуманитарна. Предоставянето на военна помощ ще въвлече пряко България във войната. Нашата позиция е ясна и тя няма да бъде променена при каквито и да е консултации и разговори. Като коалиционни партньори сме готови винаги да водим диалог".

Готовност за диалог изразиха и представителите на "Има такъв народ" и "Продължаваме Промяната". 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че подобна позиция за предоставяне на военна помощ за Украйна не е била обсъждана по време на коалиционните срещи досега. 

"Те отварят дискусията. Това е един нормален процес, който трябва да се случи между групите в парламента, за да видим какви са основанията и мотивите им. Ще ги обсъдим, разбира се, но със сигурност и коалиционната група от формации, и опозицията в този момент, в такава деликатна ситуация, трябва да излязат с обща позиция", добави Балабанов.

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" коментира, че очаква повече конкретика по направеното от "Демократична България" предложение.

"Готови сме да ги изслушаме, но също така сме реалисти", каза той и даде за пример информацията от Министерство на отбраната, че в момента страната ни няма как да предостави стратегическа бойна техника като ракети, например. "Ние сме готови да чуем предложенията и да ги обсъдим в коалицията", каза той.