Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд потвърди снощи, че агенти на ФБР са обискирали имението на Доналд Тръмп във Флорида, за да установят дали бившият президент на САЩ е изнесъл незаконно документи при напускането на Белия дом, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

Гарланд каза, че лично е разрешил обиска и добави, че министерството на правосъдието е призовало съда да публикува заповедта за обиск в хода на разследването заради "значителния обществен интерес". 

Искането е странно, защото такива документи обикновено остават секретни докато трае разследването. Но министерството изглежда смята, че мълчанието по въпроса би създало възможност за остри вербални атаки от страна на Тръмп и негови привърженици, коментират агенциите.

Не е ясно дали и кога федералният съд в Маями ще удовлетвори искането и ще публикува документите.

Нападение над сграда на ФБР

Въоръжен мъж се е опитал вчера следобед да проникне в сградата на ФБР в Синсинати, Охайо. След това е избягал и е бил застрелян от полицията след едночасово преследване, предаде АП.

Неиндентифицираният засега мъж, облечен в бронежилетка, е избягал с кола от офиса на ФБР, пътувал е по междущатска магистрала 71, след което се е отклонил по селски път, където е изоставил колата си. Той е бил застрелян, след като насочил оръжие към полицаите, каза говорител на щатския магистрален патрул. Няма пострадали служители на реда.

Инцидентът е станал на фона на предупреждения от федералните власти за евентуално засилване на заплахите към агенти на ФБР след обиска в имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида.