Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания "Енергоатом" алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти вчера, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той призова Русия и Украйна да не вземат на прицел съоръжения в обекта или околния район.

Обектът не трябва да бъде използван като част от каквато и да било военна операция. Точно обратното, наложително е постигането на спешно споразумение на техническо равнище за създаването на безопасен демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района, каза още Гутериш.

САЩ подкрепят призивите за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие, каза вчера говорител на Държавния департамент.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси по време на сесията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. "Това обаче може да се промени във всеки един момент", предупреди той.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. "Аз лично съм готов да ръководя такава мисия", каза той.

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и сред най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационен власти.