"Ние вече погълнахме животното, остава само опашчицата".

С тази гръцка поговорка изпълнителният директор на строителя на газовата връзка с Гърция - компанията "АВАКС“ Антонис Митзалис обобщи докъде е стигнало изграждането на интерконектора. Президентът Румен Радев се срещна с гръцката компания и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа - "Ай Си Джи Би".

Целта на срещата е изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта. От гръцката фирма заявиха, че в рамките на август или до началото на септември тяхната работа ще бъде свършена.

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата. Според президента проектът има значение и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, и за реализиране на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Румен Радев. Президентът увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в експлоатация възможно най-бързо.

Представителят на "Авакс" каза още , че във фирмата от самото начало на този проект осъзнават колко важен е той.

"Опитваме се да дадем най-доброто от възможностите си и силите си, за да можем да го приключим успешно", каза той.

От "Авакс" са обещали на гръцкия министър-председател Гърция да се гордее с този проект и сега обещаха на българския държавен глава, че ще направят всичко по силите си този проект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация.

Стана ясно, че е имало затруднения за точните технически изисквания за пускане на обекта в експлоатация и са в състояние да се справят.

Изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева отчете, че изграждането на интерконектора с Гърция и максималното му въвеждане в експлоатация е един от най-големите приоритети на България и на "Ай Си Джи Би".

"Ние сме на финалната права", каза тя.

Георгиева обърна внимание, че очакват обектът да им бъде предаден готов за експлоатация и в унисон с всички изисквания със законодателството в България. От "Ай Си Джи Би" обясниха, че се ползват от подкрепа от институциите и считат, че са на финала. Според тях трябва да се направи всичко възможно да се обвържат с датите, които са казали от "Авакс".

От посолството на Гърция също отчетоха, че проектът променя архитектурата на сигурността и на доставките и е голям принос за сигурността и диверсификацията на доставките, както и че гръцката страна подкрепят усилията интерконекторът да влезе в експлоатация в кратък и обозрим срок.

На 1 октомври по интерконектора трябва да текат търговски количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след края на срещата. Парламентарните избори са насрочени за следащия ден, 2 октомври.

"Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ", заяви служебният министър на енергетиката.

Росен Христов добави, че е малко притеснен, че не му е бил предоставен детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности по обекта.

"Т.е. те имат обща увереност, че всичко ще върви навреме, но не можаха да ни предоставят график, който аз изисках, за абсолютно всички дейности", добави служебният министър.

По този въпрос все пак е постигната договорка, че в сряда ще се направи среща на място на обекта, където ще се предостави график, който е съгласуван със строител, ако има подизпълнители при отделните дейности, възложител, и ще бъде проверен от Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След това ще се следи оперативно всяка една дейност спрямо този график.

За септември вече са осигурени нужните количества газ, каза още Христов.

"Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количествата за септември. Цената е доста добра", изтъкна служебният министър.

В момента се водят преговори с няколко компании за доставките на газ за октомври, ноември и декември. Очаква се първо да се стабилизират количествата и цената да бъде на максимално ниско ниво.

"Вярвам, че ще успеем. Засега не мога да дам гаранции, защото не сме подписали договор. Освен това условията на офертите са конфиденциални, но имайте увереност, че ще го решим въпроса", увери Христов.

Преговаря се и за осигуряване на слотове с Гърция и Турция.

Ако строителят работи с интензивни темпове, най-вероятно обявеният срок за завършване на строителните дейности на газовата връзка с Гърция може да е нормален. Това коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Министър Шишков посочи още, че днес е поставил конкретни въпроси във връзка с приключването на този етап и добави, че е имал уверението, че ще бъде завършен в срок.

В момента интензивно се работи между ДНСК и Националния строителен надзор, комплектова се документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да можем да въведем обекта в експлоатация, посочи Шишков. Освен, че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден, заяви той.

Към днешна дата, част от проблемните точки са започнали да се изчистват.