Първият самостоятелен изцяло нов законопроект на правителството е факт - Закон за колекторските фирми, обяви неговата авторка и вицепремиерка Корнелия Нинова (БСП).

"Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и натиск върху хиляди потребители. Много пъти е правен опит този Закон да бъде разглеждан в Народно събрание, но винаги се е препъвал. Допускам заради много съществени финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лева", каза Корнелия Нинова. 

Фирмите, които изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация, и капитал от 500 000 лв. Освен това ще трябва да имат застраховка "професионална отговорност". Шефовете на тези фирми трябва да са неосъждани и срещу тях да не се водят наказателни дела. Те са длъжни преди да престъпят към каквото и да е действие, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си. Длъжникът има право да оспори това. Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск и каквато и да е интервенция върху хората от 20 до 7 часа, както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни.

Забранява се лепенето на бележки на обществени места - по домовете, входовете на блоковете. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, която е в първоначалното задължение плюс законната лихва, т.е. нямат право да начисляват онези много такси и комисиони, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Само основното задължение и единствено лихвите за забавяне, които са законната лихва. Законът предвижда при неизпълнение при тези задължения да има глоби - за физически лица от 5 до 15 хил. лв., за юридически и еднолични търговци - от 10 до 50 хил. лв. 

"Обръщам се към всички онези хора, които досега са били подложени на тормоз и на несправедливо търсене на огромни суми от тях, полагаме всички усилия да ви помогнем. Държавата ще ви защити от тези посегателства върху честта, достойнството и имуществото", каза още вицепремиерът.