Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа" и намушкал с нож Рушди в областта на шията, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на агенцията, присъствал на място. Полицията потвърди за ататака.

Рушди паднал на пода. За момента не е ясно в какво състояние е той, но губернаторът на Ню Йорк каза, че засега Рушди е жив и че за спасяването му се полагат всички необходими усилия. 

Нападателят е обуздан. Отведен е в ареста, допълва Ройтерс. По случая е започнало разследване.

Книгата на родения в Индия писател "Сатанински строфи" е забранена от 1988 г. в Иран, тъй като е смятана за богохулна, припомня АП. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват, отбелязва АП. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

По повод нападението агенция Франс прес припомня, че Рушди е с британско гражданство. Агенцията се е свързала с полицията на Шътокуа, която е потвърдила пред нея, че един човек е бил намушкан с нож, но не е уточнила на този етап самоличността на жертвата.

Мястото, на което писателят, е трябвало да произнесе лекция, е известно с летните си литературни семинари и в миналото Рушди е чел лекции на няколко пъти там, допълва АП.

Салман Рушди е носител на наградата "Букър" през 1981 г. за книгата си "Среднощни деца". Той е известен и с творбите си "Срам“, „Последният дъх на Мавъра“, „Земята под нейните нозе“, „Ярост“, „Шалимар клоунът“, „Чародейката от Флоренция“. Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.       

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай в Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя, припомня Франс прес.  През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от "Сатаниски строфи" и последвалата фетва.

"Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата", заяви той преди няколко години. Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва Франс прес. Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада - символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото.

През 2005 г.  самият Рушди казва, че фетвата от 1989 г. срещу него е представлявала прелюдия към атентатите от 11 септември 2001 г. Заради фетвата той живее в нелегалност и под полицейска защита, премества се от скривалище в скривалище. Нарича се Джоузеф Антон в памет на любимите си автори Джоузеф Конрад и Антон Чехов. Заради фетвата той трябва да свикне да живее в огромна самота, обострена и от раздялата със съпругата му, американската романистка Мариан Уигинс, на която са посветени "Сатаниски строфи".

Рушди от няколко години живее в Ню Йорк и постепенно започна да се връща към нормалния живот, като същевременно продължаваше да защитава в книгите си изкуството на сатирата.

Салман Рушди писателят е член на британското Кралско дружество по литература и е командир на френския Орден на изкуствата и литературата. Във Великобритания получава рицарско звание за приноса си към литературата през 2007 г. Година по-късно "Таймс" го поставя на 13-о място в списъка си на 50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам.

Рушди има зад гърба си общо четири брака и две деца.