ФБР разследва бившия американски президент Доналд Тръмп за нарушение на Закона за шпионажа (Espionage Act е познат също като 18 U.S. Code § 793 - Gathering, transmitting or losing defense information), който забранява неразрешеното съхраняване на информация, свързана с националната сигурност на САЩ, която може да навреди на страната или да помогне на друга държава. Ако бъде осъден по този закон, републиканецът може да получи до 10-годишна присъда за всяко нарушение.

Агенти на службата претърсиха в понеделник резиденцията на бившия държавен глава Мар-а-Лаго, от която, както стана ясно днес, са иззели 11 кутии с класифицирани държавни документи. "Уолстрийт джърнъл" първи разкри, че част от тях са били маркирани с гриф TS/SCI (Top secret/Sensitive Compartmented Information) - най-високата степен на секретност, чието разкриване пред обществото може да доведе до "особено тежки" последици върху националната сигурност на САЩ. Съдържащите се в тях документи изрично са предназначени да бъдат съхранявани само в определени правителствени сгради. 

Агентите на ФБР са взели около 20 кашона с вещи, папки със снимки, ръкописна бележка и изпълнителна заповед за помилване на съветника на Тръмп Роджър Стоун, показва списъкът на предметите, изнесени от имота, съобщава вестникът. В него е включена и информация за "президента на Франция", съобщава изданието, цитирано от Ройтерс.

Ултраконсервативното издание "Брайтбарт" също е получило достъп до заповедта за обиск на Мар-а-Лаго, вероятно със съдействието на човек от лагера на Тръмп. Въпреки опитите да представи новината в благоприятна светлина за бившия републикански президент, медията издава, че Тръмп е разследван от ФБР за нарушение на три закона, заради които Бюрото е "щурмувало" резиденцията.

Освен Закона за шпионажа, според службата бизнесменът може да е нарушил и друг закон (18 U.S. Code § 2071 - Concealment, removal, or mutilation generally), който забаранява "умишлено и незаконно прикриване, премахване, заличаване, фалшифициране или унищожаване" на държавни документи. Ако бъде осъден, бившият президент може да бъде глобен с до 2000 долара и да получи затвор до три години. Но много по-значимо е, че той ще бъде "дисквалифициран" от възможността да заема федерален пост, тоест няма да може да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.

За финал - Тръмп е разследван и за нарушение на 18 U.S. Code § 1519 - Destruction, alteration, or falsification of records in Federal investigations and bankruptcy На страницата на Университета "Корнел" е описано накратко, че нарушител на закона е този, който "съзнателно променя, унищожава, прикрива, фалшифицира или прави фалшиви поправки в запис, документ или материален обект с намерението да попречи или повлияе на разследване". За подобно своеволие Тръмп може да получи "до 20-годишна присъда".

Претърсването на Мар-а-Лаго е извършено като част от усилията на правителството да прибере документи, които запознат източник на "Ню Йорк Таймс" твърди, че са свързани с някои от най-строго секретните програми на Щатите. По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че част от иззетите доказателства са свързани с ядрените оръжия на САЩ.

Тръмп: Всички документи са декласифицирани

Малко след новината на "Брайтбарт" за разследването на ФБР, впоследствие потвърдена от "Ню Йорк Таймс", Ен Би Си и други много по-достоверни източници, Доналд Тръмп обяви в официално изявление, че всички иззети от него документи от Мар-а-Лаго са били декласифицирани.

Дори и да е така, а президентът е доказал през годините, че има сложни отношения с истината, това действие не би го спасило. В два от законите изрично се споменава, че няма значение дали държавните документи са класифицирани. А в Закона за шпионажа секретността им дори не е разглеждана като фактор.