Ситуацията е динамична и нищо не е завинаги.

Така отговори министърката на здравеопазването Асена Сербезова на брифинг на здравните власти на конкретни въпроси, свързани с края на извънредната епидемична обстановка в страната от 1 април.

 
Та потвърди, че мерките остават препоръчителни и че засега от МЗ нямат намерение да въвеждат ограничения. Това би могло да стане след приемането на промените в Закона за здравето, с които се дава възможност здравният министър или директорите на РЗИ по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед да въвеждат изисквания за задължително носене на маски и т. н. 
 
 
От министерството обаче са решили да пуснат свободен режим тип "всеки сам си преценя" със силна препоръка да се спазват мерките, като си дават срок от 1 месец да наблюдават какво ще се случи. И после, ако има нещо, евентуално да реагират.
 
Сербезова се позова на данни от изследване на "Галъп интернешънъл", според което близо 70% от българите очаквали въвеждане на по-леки мерки, а 20% били на обратното мнение.
 
 
Все пак от брифинга стана ясно, че правилата за карантиниране остават, както и мерките за граничен контрол. 
 
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели желанието си България да направи влизането в страната без ограничения, но уточни, че засега това не е възможно.
 
Уверенията на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев от сутринта пред Нова тв, че с наредба ще стане възможно да се запази сегашното положение  - направление за PCR тест да се издава от личен лекар, бяха опровергани днес на брифинга. След 1 април се връща старото положение - първо посещение при личен лекар, той дава направление за специалист, след това посещение при специалист, който евентуално дава направление за PCR. 
 
"Има някаква носталгия към зеления сертификат ли?" Така Сербезова отговори на питане дали със заповед ще може той да се връща.
 
Няма да има промяна и по отношение на ваксинацията.  Информационната кампания за ваксините, която започна преди дни, била нужна, освен това била подготвена в по-съкратени срокове от обичайните - за три вместо за шест месеца, казаха още здравните власти.
 
„Това е първата по рода си толкова мащабна кампания – такава, каквато вече близо година и половина от началото на ваксинационния процес у нас липсваше. Длъжници сме на хората да предадем ясните послания, основани на наука, но в същото време в един много достъпен вид. Въпреки че извънредната обстановка отпада, COVID-19 не си е отишъл. Затова е важно именно сега, когато случаите намаляват, да насочим вниманието към ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, за да сме подготвени за евентуална нова вълна“, обясни Сербезова.