Адвокат на бившия президент на са Доналд Тръмп е подписал през юни документ, в който се декларира, че всички класифицирани материали, държани в имението на Тръмп Мар-а-лаго са били върнати на правителството, съобщи вчера в. "Ню Йорк Таймс", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Декларацията е била подписана, след като Джей Брат - високопоставен служител по сигурността в министерството на правосъдието, на 3 юни посетил крайбрежния имот на Тръмп в Южна Флорида, уточнява "Ню Йорк Таймс".

Брат се е срещнал с двама адвокати на Тръмп, за да обсъди предаването на документация, съдържаща класифицирана информация, пише вестникът.

Срещу Тръмп се води федерално разследване за възможни нарушения на Закона за шпионажа, който обявява за противозаконно шпионирането в полза на друга държава или злоупотребата с американска информация, засягаща националната сигурност, включително споделянето й на хора, които не са упълномощени да я получават, пише в заповедта за обиск, която беше огласена в петък.

Агенти на ФБР претърсиха Мар-а-лаго тази седмица и иззеха 11 кутии с класифицирани документи, някои от които бяха с гриф "строго секретно", според министерството на правосъдието.

Наличието на документ, подписан от адвокат на бившия президент, предполага, че Тръмп и екипът му може да не са казали всичко за документите, държани в имението, посочва изданието.

В изявление говорителят на Тръмп Тейлър Будоуич разкритикува обиска на ФБР като "безпрецедентен и ненужен", който е част от още един "изфабрикуван от демократите лов на вещици".

Председателите на две комисии в американската Камара на демократите поискаха от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс да направи оценка какви щети може да са били нанесени на националната сигурност от това, че Тръмп е държал секретни документи в Мар-а-лаго.