"В момента за Западните Балкани има риск да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна. Най-лошото е Западните Балкани отново да са регион с висок риск на нестабилност - и политическа, и всякаква".

Това заяви премиерът Кирил Петков в Благоевград.

Той очаква в скоро време смесената историческа комисия между България и Република Северна Македония да излезе с резултати.

"Доколкото съм информиран, прогресът е огромен. Радвам, се че когато от двете страни има дух да работим заедно, се постигат успехи", каза Петков.

И допълни, че всичко от това зависи какви резултати постигаме заедно, а "това с календарите не работи". Според него има няколко ключови аспекта:

кога ще отворим архивите;

езикът на омразата - какво сме направили като механизъм срещу него;

какво ще вкараме в европейската потенциална преговорна рамка - например дали конситуцията на РСМ ще включва правата на българите и дали ЕС ще иска да бъде гарант за това.

На въпрос дали спецпрокуратурата е изискала справка от Министерския съвет какви хора са влизали и излизали в сградата през февруари и март, премиерът отговори, че ще провери тази информация. Въпросът следва материал на "Дневник" от днес, според който прокуратурата е поискала списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в Министерски съвет за периода 23 февруари - 23 март.

"Пълно безобразие е ако се опитват да видят кой влиза и излиза. Ако това е вярно, ще бъде просто пореден саботаж, безобразие от спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали искат да се опитват да контролират хората, които дават сигнали, които след това отиват директно към Европейската прокуратура", обясни Петков.

Премиерът е на посещение в Югозападна България. В Благоевград той се срещна с представители на "Клуба за стартиращ бизнес" в Американския университет. Предвидено е и да посети зеленчуковата борса в село Кърналово.

В Сандански Кирил Петков ще участва в работна среща между общините от България и Република Северна Македония, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави 2021-2027 г., организирана от Националното сдружение на общините.