В понеделник или вторник ще стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите и засега изглежда почти сигурно, че съвместното участие няма да се осъществи.

Това стана ясно от изявление на съпредседателя на ПП и бивш финансов министър Асен Василев по БНР.

"Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как трябва да се разходват средствата на страната. Целта на изборите е да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Бойко Борисов, че ще спре всички кражби".

Той обясни, че ПП взела от дясното идеите да не се пипат данъчните ставки, да се дава инициатива на частния сектор и т.н. Но имало и взаимствано от левия спектър - широка социална програма, включваща увеличени пенсии, средства за учители, медицински сестри, облекчения за работещи родители. Всъщност това е и обяснението на станалото вече много известно изречение на Кирил Петков, в което той обясни, че ПП щели да водят политика, която да се опише с израза - "Десни политики за леви цели."

"Ние сме една много центристка формация за това как да се разходват средствата", каза той.

После Василев посочи някои идейни разлики с БСП. Например, че социалистическата партия искала повече облагане. Фактите сочат, че именно Василев измести фискалната политика на страната на ляво, обявявайки, че повече няма да следва консервативния стил на всички предишни правителства и че именно "затегнатите колани" са довели страната до бедност. Той пое курс на умерени дефицити и външни дългове и по-големи публични инвестиции. За тази година бяха заложени рекордни такива разходи, които обаче към момента просто не се изпълняват или се изпълняват слабо.

Той отбеляза, че партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес.

"Ако някой го е страх от институциите - или е направил нещо грешно, или не трябва да е в тази игра".

Василев увери, че ако ИТН влязат в парламента, ПП няма да се коалира с тях. Бившият финансов министър подчерта, че правителството не се е отказвало от договора с "Газпром" по правилата, по които е бил сключен:

"С "Газпром" продължаваме да имаме договор и всеки ден сме изпращали заявка за получаване на количества. Няма един договор в Европа, по който "Газпром Експорт" да си изпълнява задълженията... Газ ще има".

По-рано пред Би Ти Ви той изтъкна, че "Газпром" не бива да бъде затворена страница за България, ако руската компания предложи по-евтин газ. И все пак уточни:

"В момента виждате, че "Газпром" не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем".

За отношенията между ПП и президента Румен Радев той заяви:

"След смяната на Николай Павлов като директор на "Булгаргаз" и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ започна охлаждане в отношенията ни и те станаха стриктно институционални... Никога не сме били формирани като президентска партия".