Петролната компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco обяви в неделя увеличение с 90% на нетните си приходи през второто тримесечие на фискалната 2022 г. спрямо година по-рано до 48,4 милиарда долара. Положителният финансов резултат на компанията се дължи главно на по-високите цени на суровия петрол и на по-големите продадени обеми, пише БНР. 

Свободният паричен поток на компанията нарасна с 53% до 34,6 млрд. долара през второто тримесечие, докато капиталовите разходи се повишиха с 25% до 9,4 млрд. долара в сравнение със същия период на 2021 г. Паричният поток от оперативни дейности възлиза на 44,0 милиарда долара.

Saudi Aramco също така обяви дивидент от 18,8 млрд. долара, който трябва да бъде изплатен през третото тримесечие.

"Докато нестабилността на глобалния пазар и икономическата несигурност остават в сила, събитията през първата половина на тази година подкрепят нашето виждане, че продължаващите инвестиции в нашата индустрия са от съществено значение – както за да се гарантира, че пазарите остават добре снабдени, така и за улесняване на организиран енергиен преход", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

Според него компанията очаква търсенето на петрол да продължи да расте "до края на десетилетието".

"Всъщност очакваме търсенето на петрол да продължи да расте до края на десетилетието, въпреки низходящия икономически натиск относно краткосрочните глобални прогнози“, каза изпълнителният директор. Той също така добави, че климатични цели на саудитският енергиен гигант остават първостепенни, тъй като Aramco работи за увеличаване на производството от множество енергийни източници, включително нефт и газ, възобновяеми източници и син водород.

"Ние напредваме в най-голямата капиталова програма в нашата история и нашият подход е да инвестираме в надеждната енергия и нефтохимикали, от които светът се нуждае, докато разработваме решения с по-ниски въглеродни емисии, които могат да допринесат за по-широкия енергиен преход“, добави Амин Насър.