Стотици запалянковци и футболни хора, сред които популярни личности, блокираха Околовръстното шосе под резиденция "Бояна" и булевард "България" в знак на протест срещу управлението на БФС.

Акцията бе планирана и предварително оповестена. Движението и в двете посоки бе спряно за десетина минути. Нямаше инциденти.

Преобладаваха фенове на ЦСКА-София, който бе наказан от Дисциплинарната комисия на съюза и глобен заради участието в алтернативния конгрес на Димитър Бербатов. Изключването на над 100 аматьорски клуба също отприщи недоволство.

Самият Бербатов бе на мястото на шествието.

Участници в протеста замеряха централата на БФС с всевъзможни предмети, плодове и зеленчуци, яйца, камъни, боя, скандираха обидни възгласи и "Оставка".

Любопитно е, че в същото време Борислав Михайлов, срещу когото най-вече е насочен гневът, е в Доха на конгрес на ФИФА.

Сред бунтарите личаха и деца от детско-юношески школи, треньорът Александър Станков, обявил по-рано днес в социална мрежа, че Емил Костадинов, член на Изпълкома на БФС, му дължи 300 000 евро "и се прави на приятно разсеян вече от 11 години", и т.н. и т.н.

"За да си голям, трябва да подкрепяш малките. И тогава става ясно колко си голям, каза Бербатов пред медиите. - Такова обединение на хората и на футболната общественост е важно, за да покаже, че в такива трудни времена има справедливи решения. И те не остават незабелязани.

Солидарността е видна. Но това не е начина да се хвърлят предмети, плодове. Тази база служи за подготовка на националните отбори, тя не е виновна. Тя не бива да служи за ексцесии. Затова призовавам да се случи мирен процес, не толерирам подобни прояви. Ние сме различни и трябва да бъдем различни."

Запалянковци на "Левски" не бяха забелязани, поне не от организираните привърженици. Протестни действия имаше и в други градове, като Пловдив, Монтана, Русе...

Попитан как е минала срещата с "Левски" на "Герена" вчера, Бербатов отговори:

"Срещата с "Левски"? Защо трябва да се крие това нещо. Искам да има уважение, те са наш съперник на терена, но партньор в българския футбол. Видях се с Мъри, Наско, Иво Ивков, Даниел Боримиров - те бяха на срещата.

Говорихме си открито и честно, както винаги правя. Споделих си приоритетите. Казах им какво ще се случи с подкрепата за малките клубове поради факта, че бяха несправедливо наказани.

Футболни въпроси - в това се състоеше срещата. Но те как са приели нещата, няма да говоря от името на други хора. Знам, че не това е начинът, но сме принудени (за конгреса, бел. ред.).

Другият вариант е да оставим нещата така, както бяха досега в тези 16 години. Това по-добър изход ли е? Това е съучастие."

Протест имаше и в Русе

Фенове на ЦСКА-София протестирахав центъра на Русе, предаде БТА.

"Искаме Борислав Михайлов да не бъде повече начело на БФС. Положението с българския футбол е катастрофално. Трибуните по стадионите са празни. Необходимо е да дойдат нови хора. По-лошо, отколкото е сега, не може да бъде", каза Милен Иванов, редови привърженик на ЦСКА. 

Друг от участниците в протеста Бисер Томов заяви, че цялото ръководство на БФС трябва да бъде сменено. 

"Нужни са промени. Необходимо е да се обърне сериозно внимание в организацията на детско-юношеския футбол. Липсват кадри. Има прекалено много чужденци в нашите отбори. Трябва да има ограничение за тях и да се даде път на българските футболисти", каза още Томов.