Премиерът на Индия Нарендра Моди днес обеща да работи енергично, за да превърне потъналата в бедност Индия в развита страна през следващите 25 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Моди направи обръщение към страната, за да отбележи 75-ата годишнина от независимостта на Индия от британско управление.

Той заяви, че погледът на света към Индия се променя и той се стреми страната му да помогне за решаването на глобалните проблеми.

Моди заяви, че Индия ще се ръководи от идеалите за самостоятелност и духа на международното партньорство, за да постигне високи постижения в областта на науката и технологиите, да създаде индустрии и да постигне продоволствена и енергийна сигурност. Той заяви, че в страната се вливат милиарди долари инвестиции, които я превръщат в производствен център.

Усилията на Индия вече изстреляха страната с население от 1,4 милиарда души в редиците на водещите държави в областта на информационните технологии, фармацията, космическите науки и гражданската ядрена енергетика.

Моди заяви, че милиони хора в цялата страна отбелязват 75-ата годишнина от независимостта, като в продължение на три дни издигат оранжево- бели-зелени национални флагове в домовете и фирмите си като част от правителствената кампания за "събуждане на духа на патриотизма във всяко сърце".

Парламентът, президентският дворец, националните паметници и други правителствени учреждения пламтят с разноцветно осветление, отбелязва АП.

Моди заяви, че пътят през последните 75 години е бил изпълнен с възходи и падения, като Индия се е борила срещу всички трудности с издръжливост и упоритост. Той отправи призив към хората да премахнат всякаква следа от колониално мислене.

Основната опозиционна партия Конгрес обвини правителството на Моди, че е оставило опозиционните партии извън честванията.

"В историческата централна зала на парламента имаше специални тържества за отбелязване на 25-ата, 50-ата и 60-ата годишнина от независимостта на Индия", заяви Джайрам Рамеш, говорител на партията Индийски национален конгрес. "За съжаление, нищо подобно не е организирано за 75-ата годишнина, която е сведена до повод за прослава на Сарвагяни", използвайки термин, означаващ "човек, който знае всичко" по отношение на Моди.

В 80-минутното си обръщение премиерът не спомена нито напрегнатите връзки на Индия с непосредствените ѝ съседи Пакистан и Китай, нито каквито и да било стъпки за подобряване на отношенията.

Той призова за единство на народа, за да се върви напред, но не отговори на експертите и критиците, които твърдят, че страната постепенно се отклонява от някои ангажименти, и твърдят, че този процес се е задълбочил, откакто Моди дойде на власт през 2014 г. Те обвиняват популисткото му правителство, че използва неограничената политическа власт, за да подкопава демократичните свободи, и че се занимава с налагането на хиндуистки националистически дневен ред.

Моди обеща да се бори с корупцията и непотизма в политиката на страната, които според него действат като термити, изяждащи постиженията на развитието.